Кіровоградщина на передостанньому місці за кількістю державних кредитів на житло

© pixabay.com

Кіровоградщина на передостанньому місці серед регіонів України, де не ведуться бойові дії, за кількістю виданих кредитів на житло у рамках програма «єОселя».

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Станом на кінець січня 2023 року лише 9 родин з Кіровоградської області оформили кредити на придбання власного житла через Дію на загальну суму 6,7 млн. грн.

“На програму “єОселя” чекало багато наших клієнтів. Особливо протягом минулого року, коли попит на житло зріс в рази через масову появу переселенців. Ціни теж зросли майже удвічі, але ми не підіймали вартість своїх послуг, – каже рієлторка з Кропивницького Марина.

Коли програму запустили, багато з наших клієнтів відкликали свої замовлення. Бо програма покриває лише придбання житла на первинному ринку – лише квартири, не танхауси. А воно далеко не кожному по кишені. І новобудов у Кропивницькому дуже мало”.

Остання в рейтингу “мирних” територій  Чернівецька область, де видали 4 кредити на 6,6 млн. грн.

У загальному списку найменше кредитів видали на постраждалій від війни Миколаївщині: двом родинам на 1 мільйон гривень.

“Ми дуже сподівалися на кредит “єОселя”. Його ж так рекламували по всіх каналах і в інтернеті! – ділиться досвідом кропивничанка Світлана. – Ми, як родина АТО, теж можемо претендувати на цей кредит. Заявку подали через Дію, щойно оголосили про старт програми. Через два місяця отримали підтвердження на отримання кредиту. Пішли в банк на консультацію. Нам пояснили, що можна придбати лише квартиру в новобудові. Ціна по Кропивницькому близько 4 мільйонів за голі стіни плюс відсотки за кредит, плюс капітальний ремонт, сантехніка, меблі і все інше – це нереальні і непідйомні гроші. За цю суму можна придбати чотири будинки чи квартири на вторинному ринку.

Ще момент, який нам пояснили: якщо у держави виникають фінансові труднощі, то вона перестає виплачувати банку різницю у відсотках за вашим кредитом. Тоді позичальник буде змушений платити не 3%, а реальну ставку, яка сьогодні сягає 23-27% у різних банках. А цей варіант не для наших зарплат.

Тому після консультації у двох банках, ми зрозуміли, що не маємо 800 тисяч на перший внесок і мільйону на ремонт новобудови. Якби мали такі гроші, то давно купили б собі житло на вторинному ринку без всяких кредитів”.

Наразі 784 українські родини, які відповідають вимогам програми, отримали кредити під 3% на понад 1 млрд гривень.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар