Герпес на губах: як лікувати

Герпес – вірусне захворювання, що вражає шкіру та слизові оболонки організму людини. Одним з найголовніших його симптомів є поява дрібних пухирців, заповнених рідиною. В зоні ураження виникає почервоніння, свербіж та печіння, що дуже заважає хворому. Звісно, найефективнішим лікуванням буде те, що призначить вам кваліфікований спеціаліст.

Прояви хвороби

Симптоми захворювання залежать від того, яким типом збудника інфікована людина та яка локалізація ураження. Для всіх штамів вірусу герпеса спільним є почервоніння шкірних покривів або слизових оболонок з утворенням пухирців. У ділянці, де є запалення, зазвичай з’являється біль та печіння. Слід зазначити, що проколювати пухирці не можна! Такі дії лише погіршують перебіг захворювання та можуть призвести до ускладнень.

Через декілька днів після початку хвороби пухирці самостійно починають лопатись, а на місці минулих пухирців з’являються виразки. Якщо противірусна терапія не була проведена, то при ослабленні імунної системи захворювання буде з’являтися знову.

В деяких випадках температура тіла може підніматися до 38 градусів, тому хворобу дуже часто називають застудою. Слід зауважити, що вірус герпесу не є збудником гострих респіраторних хвороб, тому його лікування засобами від застуди є неефективним. Для проведення ефективної терапії необхідно спочатку встановити тип герпесвіруса, а потім притримуватися всієї схеми лікування, підібраної лікарем.

Причини загострення герпесу

При неправильно проведеному лікуванні герпес може з’являтися знову — рецидивувати. Це може бути спровоковано:

  • повторним зараженням після взаємодії з хворою людиною;
  • зниженням імунітету;
  • тривалим переохолодженням;
  • впливом прямого сонячного опромінення;
  • мікротравмами шкіри та слизових оболонок;
  • фізичною втомою та нестачею сну;
  • нервовою перенапругою.

Рецидиви у більшості хворих можуть траплятися один-два рази на рік. Їх кількість може збільшуватися до 5 і більше у разі слабкого імунітету.

Лікування

Єдиного способу та засобу швидкого лікування вірусу не існує: герпес протікає по-різному у різних людей. Використовуються різні ліки від герпесу, які при правильному застосуванні та підборі здатні ефективно усунути проблему.

Найпопулярнішим препаратом є ацикловір. Він доступний у вигляді крему, мазі, пігулок. У використанні дуже зручні креми, оскільки вони добре впливають саме на уражені ділянки. Ацикловір є дуже поширеним препаратом, проте він дещо застарілий. При лікуванні цим засобом можуть виникати рецидиви захворювання, оскільки він позбавляє симптомів, але не вбиває сам вірус герпесу. Багато пацієнтів не отримають бажаних результатів лікування навіть після тривалого курсу.

Найбільш сучасним препаратом в лікуванні хвороби можна назвати пенцикловір. При його використанні вірус герпесу припиняє розмножуватись вже на другий день від початку лікування, тому процес загоєння відбувається досить швидко. Слід пам’ятати, що даний лікарський засіб не підійде для дитини, якій ще не виповнилося 12 років.

УВАГА!

Перед вживанням будь-яких ліків обов’язково проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем та ознайомтеся з інструкцією на лікарський засіб.

Пам’ятайте:

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар