Як вибрати тканину для пошиття одягу

© Freepik

Якщо ви новачок у пошитті одягу, процес покупки і вибір тканин спершу може трохи збентежити. Утім, компанія Ludmila пропонує безліч якісних оригінальних європейських тканин і допоможе кожній жінці втілити в життя свою творчу ідею зі створення стильного одягу та аксесуарів.

Розберемося з тканинами

Тканини є як тканими, так і трикотажними, і можуть бути виготовлені з тваринних (шерсть і шовк), рослинних (бавовна та льон) або штучних волокон (наприклад, нейлон). Трикотажні тканини більш еластичні, ніж ткані.

Розберемо особливості кожної із основних:

  • Бавовна – найрізноманітніша тканина з різною вагою – від легких хусток до важкого полотна. Її часто використовують для сорочок, спідниць, штанів, джинсів та сумок. Тканини, такі як денім, молескін та вельвет, як правило, виготовляються з бавовни. Діапазон цін – часто досить дешевий.
  • Трикотаж – в’язаний машинкою з тонкої бавовняної нитки, з цієї тканини виготовляють футболки. Цю тканину еластично і зручно носити, але шити не так просто, як ткане полотно.
  • Льон – ткане полотно легко шити, воно має різну вагу і часто змішується з бавовною. Основне його використання – у виготовленні літнього одягу. Може бути досить дорогим. Радимо підбирати лляні тканини в магазині Людмила, широкий асортимент якого порадує навіть найвибагливіших покупців.
  • Шовк – блискуча слизька ткана тканина, яка часто використовується для розкішної нижньої білизни, блузок та суконь. Із мінусів – дороговизна та складність шиття.
  • Шерсть – може бути в’язаною або тканою. Із вовняних тканин часто роблять костюми, пальто та шикарні спідниці чи брюки. Часто обходиться досить дорого і, зокрема, якщо віддавати у хімчистку.
  • Поліестер та полікотон – синтетичне ткане полотно, загалом легке та стійке до складок. Полікотон – це суміш поліестеру та бавовни. Часто коштує досить дешево.
b6c3d8d2980faa27304fdec72eb2fe9e.jpg
© Freepik

Хороші тканини для початківців

Для початку непогано придбати тканину, яка легко зшивається і не надто дорога. Найголовніше, відкиньте страхи, що можете зіпсувати тканину. В якийсь момент це стається навіть з досвідченими майстрами. Аби полегшити собі роботу, шукайте:

  1. Ткане полотно, яке не буде сильно ковзати або розтягуватися, коли ви його шиєте. У такому випадку, варто обирати серед бавовни, льону або бавовняно-льняної суміші. Уникайте шовку та інших трикотажних тканин.
  2. Однотонні кольори, або дрібні принти. Наразі уникайте смужок та великих шаблонів, оскільки їх важче викласти.
  3. Тканини легкої та середньої ваги. Якщо у вас мало досвіду, не поспішайте обирати важкі тканини, такі як денім, оскільки з ними важче впоратися. Також при перших спробах шиття радять не брати нерівні або ребристі тканини, зокрема вельвет.
33b7d528980439c044f5c7a7f47f46a9.jpg
© Freepik

Що варто зробити перед покупкою тканини

Що найперше варто купити: шаблон пошиття чи тканину? Найкраще спочатку вибрати свій шаблон, а потім визначатися з тканиною. Отримавши малюнок, ви знаєте, які види тканини шукати і скільки її треба придбати. Ви також можете купити будь-які нитки, блискавки, ґудзики або інші додаткові дрібнички.

Нюанси покупки:

  • Переконайтеся, що тканина є однією з рекомендованих для вашого шаблону шиття.
  • Якщо є можливість, відвідайте декілька магазинів і доторкніться до тканини. Вам подобається це відчуття? Вона м’яка чи жорстка? Чи відповідає вона тому, що ви плануєте зробити?
  • Погляньте на етикетку – там повинна бути інформація про склад та інструкція з догляду. Чи можете ви прати цю тканину в машинці? А віддавати в хімчистку? Перед покупкою подумайте, як ви будете за нею доглядати.
  • Візуалізуйте кінцевий результат. Це виглядатиме привабливо? Вам подобається? Тканина точно в тому кольорі, який вам підходить?
  • Перевірте ширину тканини. Тканини виготовляються різної ширини: переважно 150 см і 115 см. Подивіться на свій шаблон, щоб дізнатися, яку довжину тканини вам потрібно буде придбати. Переконайтеся, що ви купуєте достатню кількість тканини, щоб забезпечити 10% для імовірної усадки при пранні.
  • Не поспішайте – коли вирізали тканину з рулону, як правило, ви не можете її повернути, тому краще добре визначитися і лише після цього купувати.
c9ef1d713ec786fed476ecaf4c7d1258.jpg
© Pexels
Поширити:

Залишити коментар:

коментар