У Кропивницькому вийдуть на акцію “Руки геть від мови”!

@ Радіо Свобода

У четвер, 16 липня, о 17:30 біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Кропивницькому активісти Руху Опору Капітуляції проведуть мітинг «Руки геть від мови!». Головна мета заходу – висловити протест проти спроб русифікації освіти та зміни мовної політики.

Про це Першій електронній газеті повідомили у пресслужбі РОК-Кропивницький.

“Ми не дозволимо “п’ятій колоні” знищити мову. Слуги народу і реваншисти планують розглянути законопроект 2362 «слуги народу» Бужанського, мета якого – тотальна русифікація української освіти. Хто має можливість – той поїде до Києва під Верховну Раду, а хто не має такої змоги – закликаємо вийти на акцію протесту у Кропивницькому. Чому до пам’ятника Шевченку? Це символічно, адже саме тут 16 липня вперше було піднято синьо-жовтий прапор”, – зазначив координатор Руху опору капітуляції Кропивницького Дмитро Сінченко.

Нагадаємо, “Слуги народу” і ОПЗЖ 16 липня хочуть протягнути в парламенті антиукраїнський законопроєкт 2362 “слуги народу” Бужанського, мета якого – тотальна русифікація української освіти.

Це зміни до законів про мову і про освіту, які передбачають:

  • скасування переходу учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020;
  • дозвіл викладати «декілька навчальних предметів» російською мовою в усіх українських школах.

“В стилі Путіна робити якусь гидоту до ювілейних дат, “слуги” хочуть зробити подарунок Кремлю в 30-ту річницю Декларації про державний суверенітет України і першу річницю чинності закону про мову.

Ми закликаємо:

монобільшість і голову ВР Разумкова зняти русифікаторський законопроєкт 2362 з розгляду і ніколи більше до нього не повертатися.

народних депутатів – виступати і голосувати проти цього проєкту. Кожен, хто проголосує за цей проєкт, стане прямим колаборантом і учасником російської гібридної війни проти України”.

Посилання на подію у Facebook.

Нагадаємо, у Кропивницькому протестували проти політичних репресій.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар