Сьогодні у Кропивницькому покажуть фільм про знищення української мови “Соловей співає”

Сьогодні, 31 січня, у креативному ІТ-просторі KOWO у Кропивницькому покажуть документальний фільм про історію лінгвоциду «Соловей співає». Стрічку особисто представить режисер Сергій Кримський.

Про це Першій електронній газеті повідомили організатори показу – “Нова газета” та благодійний фонд Станіслава Березкіна “Добротвір”.

Фільм ˗ новаторське та монументальне дослідження проблеми мовного питання в Україні. Автори аналізують мовну ситуацію не в звичайній, поширеній формі протистояння політичних сил, а досліджують значно глибші причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови. Також вони намагаються знайти відповідь на запитання: «Чому спілкуватися в Україні 21 століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгнення та спротив?».

Ідея стрічки виникла ще у 2014 році під тиском інформаційної гібридної антиукраїнської війни. Команда працювала три роки з перервами через постійний пошук нової інформації і брак фінансування. Зйомки проходили в Україні, Білорусі, Ізраїлі, Великій Британії та США.

“Ми поставили собі завдання перенести мовне питання із політичної площини в площину просвітницьку. І як кожний може відчувати, у нас мовне питання завжди актуалізується перед виборами, і ним завжди маніпулюють. А нашим завдання було один раз і назавжди розставити акценти, зруйнувати неправдиву інформацію і відкрити багато нової інформації, про яку насправді знають українські лінгвісти, мовознавці, дослідники, але вона поширена в дуже вузьких наукових колах. Пересічний споживач цієї інформації на жаль не знає”, – зазначила в одному з інтерв’ю авторка сценарію Леся Воронюк. Вона ж авторка документального фільму “Спадок нації” та голова Всеукраїнського фестивалю молодіжного етнічного кіно “Кіноетніка”.

31 січня стрічку безкоштовно покажуть школярам та військовим. Показ для широкого загалу відбудеться того ж дня у креативному ІТ-просторі KOWO о 18.00. Ціна квитка – 50 грн.

fc74c418739493f95dc52b1d404c9e0e.jpg

Лінгвоцид (також: мововбивство) — свідоме, цілеспрямоване нищення певної мови як головної ознаки етносу — народності, нації. Лінгвоцид спрямовується в першу чергу проти писемної форми мовлення. Кінцева мета лінгвоциду — ліквідація народу як окремої культурно-історичної спільноти, винародовлення етносу.

Читайте також: У кожного своя духовність. У Кропивницькому виступив хор імені Верьовки

Поширити:

Залишити коментар:

коментар