Водохреща-2019: що варто знати про свято

На календарі січень, тож зимові свята продовжуються. Сьогодні православні віряни відзначають Хрещення Господнє, яке ще називають Святим Богоявленням. Дата – постійна. Свято припадає на 19 січня.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на 5 канал.

Читайте також: Де купатися на Водохреща в Кіровоградській області
  • Трохи історії

Священне дійство бере свій початок ще від Хрещення Ісуса. У давні часи саме Ісус Христос звернувся до Івана Хрестителя із проханням охрестити його у річці Йордан. Під час хрещення на Ісуса з небес зійшов Святий Дух у вигляді білого голуба. Тоді і зазвучав Голос Божий. Цей голос і промовив, що відтепер Ісус Христос став сином Божим, в якому знаходиться благовоління Всевишнього.

Із того часу люди почали святкувати Хрещення і внесли у це дійство низку прадавніх традицій і обрядів. Що цікаво, його народна назва – Йордана або Ордана.

  • Що відбувається на Хрещення

19 січня завершуються Святки. У цей день традиційно відбувається освячення водойм, віряни купаються в ополонці. Потім починають готуватися до так званого зимового весільного сезону. Він тривав до Великого посту.

У всіх містах та селищах, де є церкви, прийнято святити воду. Вода з Водохреще не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

Таку велику увагу до води віряни приділяють, оскільки вірять, що у цей день вона набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року. У народі кажуть, що ця вода здатна лікувати як тілесні, так і духовні хвороби. Її вважають своєрідним оберегом від недуг.

  • Прадавні ритуали

Раніше ж до річки шикувалась довжелезна хресна хода. Її учасники тримали у руках ікони та церковні хорогви, а також запалені “трійці”. Так називали три свічки, перевиті зіллям волошок, чебрецю та інших квіток. Люди святили воду та випускали у небо голубів, прикрасивши їх стрічками з кольорового паперу.

  • Що не радять робити на Водохреще

Оскільки свято релігійне, існує низка речей, які робити не слід. Ми виділили п’ять найголовніших.

  1. У цей день, уже традиційно для церковних свят, не можна сваритися, лаятися та плакати. У народі кажуть: хто буде лити сльози на Водохреще – плакатиме до наступного свята.
  2. Не можна занурюватися у воду без сповіді та причастя. Головне – пірнати у крижану воду із чистою душею. І не забути тричі перехреститися і промовити “В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа”.
  3. Перед зануренням в ополонку не можна вживати спиртне. Це не лише суперечить релігійним обрядам, але й небезпечно для здоров’я. Медики підтверджують.
  4. Згідно традицій, 19 січня заборонено прибирати, в’язати, шити, прати чи виконувати будь-яку іншу хатню роботу. На свята наші предки відпочивали, тож до роботи не бралися. А прати не радять ще й тому, що таким чином, вважається, ви осквернюєте воду.
  5. Крім того, на Водохреще категорично не можна ворожити. Так можна наврочити на себе лихо. Церква ж наголошує, що ворожіння – то гріх.

Перед купанням варто проконсультуватися у лікаря та не занурюватися у крижану воду надовго. До купання медики радять не вживати алкогольних напоїв, адже це збільшує ризик загострення серцево-судинних захворювань.

  • Прикмети на Водохреще

Наостанок, згадаймо про народні прикмети на 19 січня.

  • У водохресний полудень люди дивилися в небо – якщо на ньому були сині хмари, то вірили в урожайний рік.
  • Якщо у цей день стоїть ясна погода і мороз, то влітку чекайте чекати засухи, а якщо сніжна і похмура погода, то урожай буде рясним.
  • Якщо під повний місяць відбудеться Богоявлення, то може статися великий розлив, а якщо чути частий гавкіт собак – до великої кількості дичини.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар