Депутатська комісія погодила повернення дітям кропивницьких АТОвців права на безоплатне харчування у школах та садочках

Учора, 15 січня, депутатська комісія з питань бюджету погодила проект рішення, який має на меті повернути право на безоплатне харчування у навчальних закладах дітям діючих військових, які мають статус учасників бойових дій і брали участь в АТО, та дітям демобілізованих АТОвців. Після схвалення цього проекту комісією його розглянуть на сесії міськради.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією з офіційного сайту міськради Кропивницького.

Постійна депутатська комісія міської ради Кропивницького з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку погодила зміни до рішення міської ради «Про організацію харчування учнів та вихованців пільгових категорій в закладах освіти м. Кропивницького на 2019 рік» на своєму засіданні у вівторок, 15 січня.

Під час засідання депкомісії начальниця управління освіти міської ради Лариса Костенко запевнила, що відповідні категорії дітей продовжують безоплатно харчуватися у школах та садочках міста. Чиновниця також доповіла, що категорії дітей діючих та демобілізованих АТОвців повертають до переліку категорій учнів та вихованців закладів освіти міста Кропивницького, які звільняються від плати за харчування, на виконання доручення міського голови Андрія Райковича.

Відповідно, до запропонованого проекту рішення, до категорій учнів та вихованців закладів освіти міста Кропивницького, які звільняються від плати за харчування, з 1 січня 2019 року по 31 серпня 2019 року включені:

  • учні 1- 4 класів закладів освіти міста Кропивницького,
  • вихованці закладів дошкільної освіти та учні закладів загальної середньої освіти, які потерпіли від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,
  • діти воїнів-афганців, які навчаються та виховуються в закладах загальної середньої та дошкільної освіти міста Кропивницького,
  • учні 5- 11 класів закладів освіти міста Кропивницького з малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»,
  • діти працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків,
  • діти, один з батьків яких має посвідчення учасника бойових дій та безпосередньо брав/бере участь в антитерористичній операції в східних областях України, є учасником АТО (ООС) на час його перебування в зоні АТО (ООС) або загинув, зник безвісти, потрапив у полон чи отримав інвалідність під час участі в АТО (ООС),
  • діти померлого учасника АТО (ООС).
© kr-rada.gov.ua

У той же час член постійної депутатської комісії Олег Краснокутський звернув увагу на недопрацювання управління освіти під час прийняття рішення міської ради «Про організацію харчування учнів та вихованців пільгових категорій в закладах освіти м. Кропивницького на 2019 рік».

“Бюджетна комісія тоді назвала неприпустимим позбавлення дітей учасників АТО права на безкоштовне харчування і ми не погодили проект рішення у запропонованому варіанті. Відповідно, у сесійній залі під час голосування я був переконаний, що проект рішення був доопрацьований і у ньому враховані наші пропозиції. Через це і голосування виявилося результативним”, – наголосив Олег Краснокутський. – “У свою чергу, прийняте рішення отримало негативне сприйняття у громади, викликало обурення у мешканців міста і вся міська влада від міського голови і депутатського корпусу до спеціалістів виконавчих органів отримали велику порцію критичних зауважень. Тому важливо оперативно виправити ситуацію і не припускатися таких помилок у майбутньому.


Нагадаємо, відповідно до рішень міськради та виконкому, у Кропивницькому діти діючих військових, які мають статус учасників бойових дій і брали участь в АТО, та демобілізованих АТОвців втратили право на безоплатне харчування своїх дітей у навчальних закладах. Пільгу залишили лише для дітей, батьки яких загинули, зникли безвісти, потрапили в полон чи отримали інвалідність під час участі в АТО, а також для дітей померлих учасників антитерористичної операції. Чиновники пояснили свої дії нестачею коштів у бюджеті.

8 січня перед стінами кропивницького міськвиконкому мітингували учасники АТО/ООС, дружини військових та активісти. Декілька сотень містян вимагали від влади переглянути рішення, яким частину дітей АТОвців позбавили безоплатного харчування у закладах освіти. Мітингувальники зібрали підписи під зверненням до міського голови і передали його в канцелярію виконкому. Також обурені члени сімей військових мали розмову із начальницею управління освіти та виступили на засіданні виконавчого комітету міськради.

14 січня міський голова Кропивницького Андрій Райкович вибачився перед сім’ями кропивницьких АТОвців за те, що їхніх дітей намагалися позбавити пільги на харчування у школах та дитсадках.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар