Президент України вручив командиру 3-го полку атрибути нового найменування “імені Князя Святослава Хороброго”

стоп-кадр із прямої трансляції ТСН

Сьогодні, 24 серпня, під час військового параду до Дня Незалежності України у Києві, Президент України Петро Порошенко вручив командиру 3-го окремого полку спецпризначення атрибути нового найменування підрозділу – “імені Князя Святослава Хороброго”.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Командир полку, Герой України, полковник Олександр Трепак отримав із рук Президента Порошенка бойовий прапор зі стрічкою почесного найменування “імені Князя Святослава Хороброго”.

Офіційно! Полк Князя Святослава Хороброго!

Опубліковано Андрієм Маликом П'ятниця, 24 серпня 2018 р.

Screenshot_2
стоп-кадр із прямої трансляції ТСН

Нагадаємо, окрім 3-го полку нові найменування отримали ще ряд бригад ЗСУ та Нацгвардії.

Святослав Ігорович (також відомий як Святослав Хоробрий або Святослав І) (ймовірно, близько 938 — березень 972) – правитель Київської Русі із династії Рюриковичів. Великий князь київський (945—972). Єдиний син київського князя Ігоря та княгині Ольги. Після загибелі батька перебував під регентством матері (945—964). Ставши самостійним правителем, проводив активну зовнішню політику. Насамперед, князь Святослав здійснював завзяті походи на схід та південь, що призвели до розпаду двох великих держав Східної Європи: Хазарського каганату та Першого Болгарського царства. Князь підкорив численні східнослов’янські племена, аланів й волзьких булгар. (довідка із Вікіпедії)

Князь Київський Святослав Хоробрий, Х ст. (портрет за описом сучасників) / © haidamaka.org.ua

Михайло Грушевський називав його “запорожцем на престолі”. Святослав був мудрим, далекоглядним політиком, хоробрим воїном, благородною людиною.

Як пише інтернет-журнал “Моя Україна”, згідно з літописами, Великий Князь Святослав мав могутню поставу, широкі плечі та голив голову, залишаючи на лобі невелике пасмо. На відміну від інших князів, Святослав Ігорович не був примхливим до умов проживання, тому в походах спав на голій землі із сідлом під головою, а в бою гарчав, наче звір, чим дуже ляках своїх супротивників. Проте князь не був підступним і перед боєм посилав гінців до ворога, щоб вони підготувалися. Гінці передавали славнозвісне послання: “Іду на Ви”.

Князь Святослав Ігорович Хоробрий – сучасний арт / © myukraine.org.ua

Легендарний 3-й полк спецпризначення свій родовід веде від 10-ї окремої бригади спеціального призначення СРСР, яка була сформована в жовтні 1962 року в місті Старий Крим. Після розпаду Союзу бригада стала спочатку 1-м окремим полком спеціального призначення, а з вересня 2000 року отримала сучасну назву. У липні 2003 року полк був передислокований в місто Кіровоград.

Під час російсько-української війни військові полку проявили себе, як справжні професіонали. Спецпризначенці 3-го полку фактично здійснили перший постріл української армії у цій війні. Це було у квітні 2014 року, під час оборони Донецького аеропорту. Спецпризначенці полку до останнього дня оборони не покидали аеропорт.

Саме воїнів 3-го полку проросійські сепаратисти назвали “кіборгами”, бо не могли зломити запеклий опір оборонців аеропорту.

Також на рахунку 3-го полку вдалий захист бази зберігання бронетанкового озброєння в Бахмуті в червні 2014 року, пошукова операція з евакуації пілота під Сніжним (липень 2014), бої за Савур-могилу та участь в боях на українсько-російському кордоні в 2014 році.

У російсько-українській війні 3-й полк втратив майже півсотні військових.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар