У боротьбі за півмільйона на реставрацію маєтку Маловисківська ОТГ вийшла у фінал

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Проект Маловискіської ОТГ «Місток між авіаційним минулим та майбутнім Малої Виски» увійшов у двадцятку найкращих проектів України і був презентований під час фінального захисту конкурсу «Малі міста – великі враження», що відбувся у Міністерстві культури.

Сім останніх років у Малій Висці вивчали історію родини Олександра Кудашева, професора Київського політехнічного інституту, першого українця, який 23 травня 1910 року пролетів кілька десятків метрів на літаку-біплані «Кудашев-1» власної конструкції. У Малі Висці і до нині збереглась метрика про народження великого земляка і маєток, де він провів свої дитячі роки.

«Два роки тому ми започаткували «Авіафест», повністю відновили оригінальну версію першого кудашевського літака. В процесі виникла ідея облаштувати територію паркової зони маєтку Кудашевих, яка зберігалась і донині, аби звідти починати авіафест, який єднає шанувальників малої авіації. Ми навіть намагались знайти нащадків видатного земляка та сліди родини Кудашевих загубились десь у Франції», – говорить голова Маловискіськогої ОТГ Юрій Гульдас.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, який увійшов до експертної ради конкурсу, висловив сподівання, що реалізація подібних місцевих ініціатив у сфері культури надасть позитивного іміджу містам та ОТГ, підвищить туристичну привабливість територій, привабить потенційних інвесторів, створить умови для розвитку бізнесу.

«Цей конкурс привернув увагу до стану об’єктів культурної спадщини по всій країні. Переконаний, це стане стимулом для відновлення замків та палаців, започаткування нових фестивалів та інших культурних проектів», – зазначив Олександр Слобожан.

Переможці конкурсу, як обіцяють організатори, стануть відомі протягом тижня та отримають фінансову підтримку у розмірі не менш ніж 500 тис. грн для реалізації проекту, а також методичну допомогу у розробці ексклюзивної ідеї та концепції стартапу, супровід під час реалізації та маркетингову підтримку проекту.

“До восьмої години вечора захищали проект « Малі міста, великі враження» в міністерстві культури, де нас обрали як фіналістів. Комісія була професійна та принципова. Чекаємо результата. 19.01.2018р.” © Facebook Юрій Гульдас
Довідково: 2018 рік у Європейському Союзі оголошено Роком культурної спадщини. Україна не залишилася осторонь від процесів - 18 жовтня 2017 року Кабінет Міністрів України підтримав проект Указу Президенту України про оголошення 2018 року Роком охорони культурної спадщини.

Враховуючи світові тенденції та процеси, що відбуваються у країні, Міністерство культури України ініціює проект «Малі міста – великі враження». У рамках проекту, шляхом проведення відкритого конкурсу, буде відібрано шість об’єднаних територіальних громад або малих міст для впровадження пілотних культурних стартапів (ексклюзивних культурних подій), що пов’язані із культурною спадщиною, реалізація яких сприятиме подальшому культурно – економічному розвитку територій. Пілотний культурний стартап не передбачає проведення реставраційних робіт.

Нагадаємо, на Кіровоградщину приїхали представники Дніпровського офісу Програми DOBRE, які презентувати результати оцінки спроможності місцевої влади та вручити головам громад-партнерів протоколи про співпрацю. Серед них – Мала Виска.

Крім того, у місті Мала Виска відбувся молодіжний Meetup об‘єднаних територіальних громад Кіровоградщини – Маловисківської, Бобринецької та Новоукраїнської. Це подія, яку можна описати чотирма словами: роби, вчись, ділись, змінюй. Її завдання – надати людям прості і зрозумілі інструменти для вирішення певного питання.

Як зробити невеличке місто впізнаваним, показати його принади місцевим мешканцям, з допомогою сучасних технологій зафіксувати історію краю – у Малій Висці на Кіровоградщині почали розробку брендбуку. Наразі вже створили пілотний проект, який винесли на обговорення місцевих мешканців, і після остаточного “відшліфування” матеріалів Мала Виска матиме власну візуальну ідентифікацію.

Нагадаємо також, у листопаді  в Київському політехнічному інституті ім. І. Сікорського відкрили пам’ятний знак на місці побудови літака «Кудашев-1» – першого літака вітчизняної конструкції, який здійнявся у повітря. Знак встановили на місці дерев’яного ангару, в якому збудував свій аероплан професор Київського політехнічного інституту, інженер і вчений-аграрій князь родом із Малої Виски Олександр Кудашев.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар