Добровеличківським фермерам розповіли про запобігання рейдерству

Ілюстрація

Фахівці обласного управління юстиції провели в Добровеличківці круглий стіл з представниками фермерських господарств на тему запобігання рейдерських захоплень.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт ГТУЮ у Кіровоградській області.

Під час зустрічі до відома присутніх було доведено інформацію про знищення монополії у сфері реєстрації речових прав і бізнесу й передачу функцій органам місцевого самоврядування, райдержадміністраціям, приватним нотаріусам і акредитованим суб’єктам. У повноваженнях обласного органу юстиції залишилось лише право на здійснення контролю шляхом розгляду скарг на відмову чи бездіяльність державних реєстраторів.

Як відзначив в. о. начальника управління юстиції Олег Потьомкін, рейдерство є одним із різновидів злочинної діяльності. Саме тому постраждалим сторонам насамперед необхідно звертатися до правоохоронних органів для фіксації випадків незаконного захоплення майна та державних реєстраторів для блокування вчинення будь-яких реєстраційних дій з майном. Після цього потерпілій стороні слід подати скаргу до Міністерства юстиції або позов до суду.

«Комісія Міністерства юстиції по розгляду скарг на незаконну діяльність державних реєстраторів дозволяє в скорочений термін поновити власникам законне право на нерухомість. Однак, орган розглядає лише процесуальний порядок складання реєстратором реєстраційних дій. Якщо ж йдеться про шахрайство та підробку документів, необхідно звертатися до суду», – відзначив Олег Потьомкін.

Насамкінець, завідувач сектору взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Олена Могильна наголосила на тому, що прийняття комплексного «Антирейдерського» закону дозволило подолати корупційну складову. Разом із цим значно збільшилася кількість осіб, які мають право здійснювати державну реєстрацію. Відтак наразі на території Кіровоградщини послуги в цьому напрямі надають 114 державних реєстраторів, 119 приватних нотаріусів і 29 державних нотаріусів. Окрім цього, в області функціонує 63 суб’єкти державної реєстрації.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар