Відомі люди та пам’ятки Бобринеччини зафіксовані на карті «Височинне Поінгулля»

У Бобринецькому районному краєзнавчому музеї імені М.Смоленчука відбулася презентація карти-схеми «Височинне Поінгулля та його цікаві місця» для місцевих краєзнавців, працівників бібліотек та усіх, хто цікавиться історією рідного краю. Ідея проекту створення карта-схеми належить народному депутату України Станіславу Березкіну. Завдяки його підтримці вона видана 5-ти тисячним тиражем і її безкоштовно отримали навчальні заклади району та області.

На карті-схемі, яку розробив кропивницький географ Андрій Домаранський спільно з однодумцями, розміщена інформація про історичні місця та пам’ятки та природні об’єкти, 130 відомих особистостей, 105 історичних подій Височинного Поінгулля та багато іншого. Окрім того, автори привертають увагу до причин екологічних проблем річки Інгул та його приток.

Андрій Домаранський, представляючи карту в Бобринці, зауважив:

«Якщо в ході баталій 2015-2016 років з приводу перейменування Кіровограда і була постраждала сторона, то нею виявилася не місцева прорадянська спільнота кіровоградців і не русофіли-єлисаветградці. Найбільше дісталося Інгулу – тихій степовій річці, на берегах якої з часів палеоліту мешкали люди, якою проходили десятки кочових племен, де виникали козацькі зимівники, а потому постала – й сумнозвісна фортеця. Число тих, хто не любить Інгул і число тих, хто ніколи не бачив його далі від Кропивницького, думаю однакове. А там, по байракам Чорнолісся і по степам колишнього (та й нинішнього) Дикого Поля багато несподіваних красот: скелі, шумки, вцілілі степи, річкове птаство, добрі люди, «місця сили» та маса іншого. Інгул придатний для водних сплавів (доведено 160-кілометровим походом на катамарані від Тарасівки до Софіївки). Інгул можна любити!»

Презентація викликала інтерес у жителів міста та району. Учасники жваво обговорювали, чим Бобринець може привабити туристів. До речі, в карті згадано про 14 постатей, які народилися або пов’язані з цим краєм.

Карти були передані на бібліотеки та школи району, щоб усі бажаючі могли з ними ознайомитися та знати історію рідного краю. А ще це має спонукати місцевих мешканців розповісти історію своїх сіл, селищ, містечок.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар