У Кропивницькому вшанували пам’ять загиблого АТОвця, який зіграв воїна УПА у кліпі “ТАРТАКа”

Віктор Гурняк поблизу м. Луганськ, 18.08.2014 / фото uk.wikipedia.org

Сьогодні, 5 травня, кропивничани вшанували пам’ять пластуна, бійця батальйону “Айдар” Віктора Гурняка, який у 2014 році загинув під час російсько-української війни.

У вечорі пам’яті присвяченому бійцю взяв участь Сашко Положинський та друзі героя з тернопільського “Пласту”, що знімалися разом з Віктором в кліпі “Тартака” “Не кажучи нікому”.

Як розповів організатор заходу Олександр Ратушняк, цей вечір пам’яті присвячений усім бійцям цієї неоголошеної війни, які віддали свої життя на сході України заради нашого мирного існування. Про долю одного з вірних синів нашої держави згадали сьогодні докладніше.

Це загиблий український фотокореспондент, пластун, боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» Віктор Гурняк.

Олександр Ратушняк згадав, як у 2010 році Кіровоградський пластовий курінь презентував у нашому місті кліп гурту “Тартак”, одну з ролей у якому зіграв Віктор. Тоді молоді патріоти були у захваті від пісні і від відеокліпу. А хлопці, які зіграли усьому відео воїнів УПА заеарбувалися усім в пам’яті.

Усі присутні переглянули разом короткий документальний фільм про Віктора Гурняка, після чого слово взяв побратим Віктора по “Пласту” Орест Кутранюк.

Кропивницький історик Юрій Митрофаненко розповів усім присутнім про той бій воїнів УПА проти нацистського війська, який відбувся у Новозагорівському монастирі. Саме ці події зображені у кліпі “Тартака”, у якому знявся Віктор Гурняк.

Сашко Положинський зізнався, що не знав дуже добре Віктора Гурняка. Тому, коли його не стало, дуже жалкував, що не спілкувався з ним тісніше.

За словами Сашка, пісня “Не кажучи нікому зародилася в одному з пластових таборів на франківщині.

“Табір знаходився у Чорному лісі, на місці, яке багате повстанською історією. Хлопці відтворювали там табори воїнів УПА і у цій атмосфері прийшла ідея написати пісню”.

Положинський розповів, що почав цікавитися історією УПА десь у 80-х роках, коли у тоді ще радянській українській пресі почали з’являтися статті про упівців, як про борців за незалежність України. А в інституті фронтмен гурту “Тартак” навіть писав курсову роботу про історію УПА.

“Шкода, що Віктора вже немає серед нас. Як багатьох інших…”, – завершив свою розповідь Олександр Положинський.

Далі усі присутні переглянули кліп на пісню “Не кажучи нікому”, у якому знявся загиблий герой Віктор Гурняк.

Наприкінці заходу усі вшанували пам’ять Віктор Гурняка хвилиною мовчання.

Віктор Гурняк (псевдо «Гарт», «Гартік», позивний в Айдарі «Олігарх»; 8 червня 1987, с. Городниця Гусятинського району Тернопільської області — 19 жовтня 2014, с-ще Сміле Слов’яносербського району Луганської області) — український фотокореспондент, військовик (боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» Міністерства оборони України), пластун. Загинув, боронячи Україну в Російсько-українській війні 2014 року.

Як волонтер упродовж останніх місяців Віктор збирав кошти і закуповував необхідні речі, допомагав із транспортуванням і самостійно доправляв вантажі, забезпечуючи необхідним спорядженням бійців «Айдару» та інших батальйонів у зоні АТО. У липні Віктор став співзасновником військово-патріотичної організації «Український легіон». У вересні пішов служити добровольцем до батальйону «Айдар».

Загинув о 10:10 ранку 19 жовтня 2014 від мінометного снаряду, коли під обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Слов’яносербського району Луганської області.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар