Лікарів одного з медзакладів Кропивницького змушують “вибивати” добровільні внески, – правозахисник

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Сьогодні, 19 квітня, у Кропивницькому відбулася прес-конференція юриста ГО «Українська правозахисна агенція» Наталії Пашиною. Вона заявляє, що в одному з медичних закладів міста здійснюють тиск на лікарів та змушують «вибивати» у пацієнтів благодійні внески. 

До правозахисної агенції надійшло декілька звернень від працівників територіального медичного об’єднання «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області», де йдеться про те, що старші за посадою лікарі нібито вимагають у кінці робочої зміни здавати фіксовану суму внесків пацієнтів. І, за словами, Наталії Пашиної, таких заяв було би більше, якби працівники не боялися втратити роботу, адже її клієнти говорять про систематичні порушення. Одне з таких звернень Наталія Пашина зачитала під час прес-конференції.
«Після кожної зміни, кожна бригада лікарів (у закладі 24 бригади – ред.) має здати керівництву 50 грн «благодійних» внесків від пацієнтів. Таким чином, працівники мають тиснути на жалість і просити у пацієнтів кошти на ліки, бензин, шини для карет «швидкої» і таке інше. Якщо не вдасться отримали гроші, медики мають заплатити з власної кишені», – йдеться у зверненні.
Наталя Пашина пояснила, що згідно закону, благодійні внески від пацієнтів мають бути лише в електронному вигляді, адже готівка і передача коштів напряму лікарю – заборонена:
«У медичному закладі таким чином «відмивають» кошти. У квитанціях, які вони видають клієнтам, відсутні номер рахунку, на який зараховуються кошти та інформація про «бланодійника». Щоб все було в рамках чинного законодавства, медзакладу потрібно укласти договір із благодійним фондом, а лікарям – додаткову угоду про те, що вони є представниками фонду і можуть отримувати гроші від пацієнтів. Інакше – це все корупційні дії».
Ще одна заява пов’язана з нібито вимаганням відсотків від гарантованих надбавок медичним працівникам.
«Коли я відмовився віддавати керівництву закладу 50% від моєї надбавки за складність та напруженість роботи, у мене її просто відібрали», – пише у зверненні один із працівників (прізвище не вказуємо, адже це конфіденційна інформація – ред.).
Наталя Пашина розповіла, що це є грубим порушенням, і керівництво дозволяє собі визначати рівень надбавок без узгодження з Департаментом охорони здоров’я Кіровоградської ОДА.
 
Поряд із цим, представниця громадської організації заявила, що «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області» нераціонально використовує бюджетні кошти:
«Центр здійснює закупівлю дороговартісних медичних препаратів, а потім вони списуються як прострочені або не використані. Тим більше, щороку з державного бюджету на Центр виділяється близько 4 млн грн, тому звинувачення про недостатність фінансування є безпідставними», – наголосила Наталія Пашина.
Із урахуванням всієї наданої інформації, громадська організація подала письмове звернення до Національного антикорупційного бюро України та Генеральної прокуратури України з проханням розібратися з корупційним схемами та захистити лікарів. За словами Наталії Пашиної, місцеві правоохоронні органи не вбачають корупції у роботі закладу.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Лікарів одного з медзакладів Кропивницького змушують “вибивати” добровільні внески, – правозахисник

  1. Шановні мешканці міста! Прошу Вас допомогти цій тендітній жінці-правозахисниці у боротьбі за справедливість!!! Прошу Вас при вимаганні лікарями швидкої допомоги грошей повідомляти про це в ОБЛАСНУ РАДУ, бо ТМО Центр екстреної медиччної допомоги (у народі – ШВИДКА ДОПОМОГА) є комунальним закладом саме ради, а не адміністрації. Зауважу, що звернення до департаменту охорони здоровя ОДА не розглядаються належним чином і ніяких мір Рибальченко не приймає, щоб вирішити проблеми працівників ТМО (перевірено на всласному досвіді). Сьогодні Ярошенко працює на рівні залякуваання медиків, які хоч трохи намагаються добитися справедливості. Прошу реагуйте на порушення Ваших особистих прав як ГРОМАДЯНИНА України. Не шкодуйте свого часу і не йдіть проти своєї совісті. Допоможіть подолати несправедливість і корупцію. Разом ми сила!!!!

Коментарі заборонені.