Роботи-сумоїсти та фермерські квадрокоптери: як у Кропивницькому пройшов ІТ-фестиваль

Днями, з нагоди відзначення Всесвітнього Дня авіації і космонавтики, на базі КЛА НАУ у Кропивницькому пройшов ІТ-фестиваль Альянс 4.0. Під час заходу відбулася презентація робототехнічних конструкторів, квадрокоптерів, авіамоделей та інших ІТ-цікавинок. Окремим напрямком представлені дрони сільськогосподарського призначення, які передають зображення на окуляри віртуальної реальності.

На ІТ-фестиваль з’їхалися люди з різних куточків Кіровоградщини. Хто приїхав сюди, щоб показати свої досягнення, а хтось – подивитися на здобутки інших, перейняти досвід.

Серед учасників фестивалю –  представники “LEGO Education”. Вони показали власні розробки роботизованих конструкторів, які можуть стати наочними матеріалами для школярів молодших та середніх класів.

А, наприклад, вихованці Малої академії наук та учасники робототехнічних гуртків демонстрували свої проекти інноваційного спрямування. Добровеличківська школа-інтернат влаштувала міні-чемпіонат із сумо. Але замість справжніх борців, вони поставили в “битву” роботів.

Помічник начальника КЛА НАУ з громадських зв’язків Олена Ковальова розповіла, що цей фестиваль створено для того, щоб знаходити таких талановитих дітей:

“В області є багато вихованців, які творять справжні технологічні дива, а ми не здогадуємося про них. Дуже хочеться, щоб вся талановита молодь гуртувалася тут, аби у нас сформувалася спільнота, в якій можна було б спілкуватися, обмінюватися досвідом і бачити, що ти не один – твоє захоплення розділяє хтось інший”.

“Пілот” бачить все, над чим літає дрон

Олена Ковальова зазначила, що важливо “не ховати” цікаві розробки в шафу. Тоді ці речі не залишатимуся в теорії, а можуть бути використані на практиці:

“Оскільки Кіровоградщина має значні здобутки в аграрному секторі, фермери вже давно використовують квадрокоптери у своїх господарствах. Хтось для звичайного поливу, а хтось завдяки їм проводить наукові дослідження. Завдячуючи новинкам, фермери можуть значно підвищити рентабельність власного бізнесу”, – говорить Олена Ковальова.

Декілька прикладів таких розробок – квадрокоптерів – демонстрували курсанти КЛА НАУ. Вони розповідали і про принцип роботи цього виду техніки: “пілот” керує квадрокоптером за допомогою пульту дистанційного керування, а у окулярах віртуальної реальності бачить картинку польоту:

“На дроні встановлена камера, з якої передається сигнал на окуляри. Людина бачить зображення з дрону і наче знаходиться в ньому. Заряду вистачає на півгодини, тому квадрокоптер може літати на відстань 2 км”, – каже один із курсантів.

Роботи-сумоїсти

Однією з родзинок фестивалю стали роботи-сумоїсти. Механічні міні-спортсмени вміють самостійно знаходити противника і намагатися виштовхнути його за межі “круглого поля”. Цей проект презентували учні Добровеличківської школи-інтернату.

Цими роботами можна керувати через смартфон або виставити їх в автоматичний режим:

“Зараз діти просто граються, керуючи роботами зі смартфонів, – говорить керівник гуртка технічного конструювання Юрій Калашник. – Проте в кожному роботі є програма автоматичного пошуку противника за допомогою ультразвукового датчика. Робот обертається у пошуку опонента до тих пір, поки не спрацює датчик. Коли він його знаходить, то намагається виштовхнути його за межі круглого поля. Є також варіант змагань, коли перед машинами виставляється декілька перешкод, які роботи мають знайти і виштовхнути швидше, ніж це зробить суперник. Конструюючи роботів, діти і розширюють свою уяву, і покращують навички технічного конструювання, і вдосконалюють знання з фізики, щоб правильно визначати відстань”.

Наприкінці фестивалю представники Кіровоградської льотної академії НАУ отримали приємний сюрприз. Директор компанії Оксана Стоєцька “Про LEGO” подарувала академії комплект LEGO космічної тематики.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар