У Кропивницькому планують побудувати вантажний аеропорт

Проєкт вантажного аеропорту розробляють у комунальному підприємстві «Міжнародний аеропорт «Кропивницький».

Про це Суспільному  розповів керівник підприємства  Олександр Мільто, повідомляє Перша електронна газета.

Над концепцією розвитку аеропорту працювали рік, зазначив він. З його слів, йдеться про вантажно-пасажирський напрямок. Ця ідея має наукове обґрунтування й враховує уже створену дорожню інфраструктуру.

«Науковці відзначають, що актуальним є створення вантажного хабу, розвиток аеротрополіса і мультимодальних перевезень в центрі України. Ми розвиваємо економіку через вантажні перевезення. Також у проєкт входить створення великих складів. Цього в Україні бракує і без аеропорту. А пасажирські перевезення з’являться самі собою, коли почне працювати вантажний аеропорт», – пояснив пан Мільто.

За словами керівника підприємства, створять базу для приймання літаків, їхнього обслуговування і все інше, що потрібно для роботи сучасного аеропорту. Проєктна документація коштує 22 мільйони 860 тисяч гривень.

За словами голови обласної ради Сергія Шульги, жодної копійки з бюджету на виготовлення документації не витратили.

«Хочу запевнити, що планується залучення коштів інвестора. В обласному бюджеті не закладені ці кошти і не планується їхнє використання. Але для того, щоб дійсно вести перемовини з будь-яким інвестором, треба казати, що ми пропонуємо», – зауважив він.

Для будівництва аеропорту інвестор є, повідомив Олександр Мільто.

«Ця компанія понад 25 років реалізовує проєкти у всьому світі за гроші Агентства з експортного фінансування уряду об’єднаного королівства Великобританії. Вартість такого будівництва приблизно 20 мільярдів гривень. Це позика, її треба віддавати. Для цього ми й робимо економічні розрахунки й вивчаємо всі напрямки діяльності такого підприємства», – пояснив посадовець.

Щоб інвестор вклав гроші в будівництво аеропорту у Кропивницькому, треба державні гарантії, пояснив перший заступник голови обласної адміністрації Павло Конопко.

«Для того, щоб розглядати це як проєкт, необхідно розробити техніко-економічне обґрунтування, здійснити земельні вишукування, визначитись з землевпорядником і землевласником. Можливо, це об’єкт спільної власності. Я розумію, що великі гроші заходять під державні гарантії, тому ми маємо цей проєкт імплементувати в транспортну стратегію розвитку України до 2030 року, а також у державні програми розвитку міжнародного аеропорту «Кропивницький». Цього всього немає. Ми стоїмо на першому етапі формування таких ініціатив», – зазначив пан Павло.

Керівник підприємства «Міжнародний аеропорт «Кропивницький» Олександр Мільто зауважив: головна умова для початку будівництва – настання миру.

Нагадаємо, У вересні 2021 року Кіровоградська облрада створила КП «Міжнародний аеропорт «Кропивницький» та звернулася до Кабміну з проханням включити Кропивницький до Держцільової програми розвитку аеропортів. Комунальне підприємство мало займатися напрямком залучення інвестицій для будівництва.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар