Керівництво «Гідросили» підозрюють у держзраді. На підприємстві заперечують

© hydrosila.com

Шевченківський райсуд міста Києва арештував корпоративні права групи компаній «Гідросила» кропивницького промисловця Павла Штутмана у кримінальному провадженні про держзраду.

Про це ідеться в розслідуванні команди “Наші Гроші”, інформує Перша електронна газета.

Як ідеться в ухвалі суду від 19 вересня, яка є в розпорядженні редакції, йдеться про кримінальне провадження №22022000000000220, розпочате 23 травня цього року слідчим управлінням СБУ за ч.1 ст. 111 (державна зрада) та ч.4 ст. 111-1 ККУ (колабораційна діяльність).

До суду надійшло клопотання прокурора Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генпрокурора про арешт майна в рамках цього провадження.

У клопотанні йдеться, що за версією слідства щонайменше з 2021 року бенефіціарний власник та голова наглядової ради ПрАТ «Гідросила Груп» (згідно з Держреєстром це Павло Штутман) спільно з іншими громадянами України, використовуючи підконтрольні йому підприємства, а також суб’єкти господарювання, що розміщені на території Росії, які входять до групи компаній ПрАТ «Гідросила Груп», а саме АО «Союзгидравлика» (Бєлгород, РФ), ООО Белгородская сбытовая компания» (Бєлгород, РФ), АО «Техничесний центр Эльворти» (Батайск, РФ), ООО «Гидросила М» (Москва, РФ) здійснюють виробництво та постачання у тому числі до підприємств військово-промислового комплексу РФ АОА «Брянский Арсенал» та ООО «Военно-промышленная компания» запчастини, які надалі встановлюються на військову техніку РФ.

Слідчі вказують, що зокрема «Союзгидравлика» та «Брянский Арсенал», які отримують продукцію «Гідросили» в основному співпрацюють з Міноборони РФ, здійснюють виробництво військових бойових машин.

Ще один епізод, який згадується в тексті клопотання, стосується торгівлі з російськими контрагентами вже після 24 лютого. Слідство твердить, що продукція (зокрема насоси шестерні та насоси аксіально-поршневі) постачалася в Грузію, Болгарію, Латвію, Литву, Молдову та інші країни, проте надалі через підконтрольні суб’єкти господарювання продавалася до Росії. Також про торгівлю з країною-агресором свідчить наявність дебіторської заборгованості у ПрАТ «Торговий дім «Гідросила» по взаємовідносинах з контрагентом з російського Батайська.

Згадуються у клопотання й те, що експорт продукції української компанії здійснюється через ПрАТ «Торговий дім «Гідросила», до складу якого входять заводи, що знаходяться у тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області – АТ «Гідросила МЗТГ» і ТОВ «Гідросила Тетіс». Слідство наполягає, що за вказівками очільника та гендиректора групи компаній ці підприємства співпрацюють з окупантами.

Крім цього, стало відомо, що директор мелітопольського філіалу «Торговий дім «Гідросила» 24 червня цього року зареєстрував у Краснодарі підприємство ООО «Торговый Дом МЗТГ Гидравлика». Слідство стверджує, що отримало документи про торговельні взаємовідносини вказаного російського підприємства з «Гідросила Груп».

Також в матеріалах справи є протоколи огляду роликів пропагандистів в Youtube про роботу заводів «Гідросили» і співпрацю керівництва підприємств з окупантами у тимчасово окупованому Мелітополі.

Шевченківський райсуд за результатом розгляду клопотання ухвалив арештувати корпоративні права групи компаній «Гідросила», зокрема й контрольні частки, що належать Павлу Штутману, а також корпоративні права та нерухомість підприємств у Запорізькій області. Згідно з рішенням суду, активи передані в управління Нацагенству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними злочинним шляхом.

Нагадаємо, що у серпні СБУ проводила обшуки на підприємствах компанії у Кропивницькому. Раніше в «Гідросилі» заявили, що окупанти зайняли їхні заводи у тимчасово окупованому Мелітополі і зв’язку з компаніями немає.

У відповідь на цю інформацію прес-служба “Гідросили” опублікувала коментар:

“Як ми повідомляли раніше, внаслідок збройного захоплення підприємств, від 03.06.2022 року, контроль над підприємствами АТ «Гідросила МЗТГ» та ТОВ «Гідросила ТЕТІС» на тимчасово окупованих територіях, а саме в м. Мелітополь, було втрачено.

За фактом захоплення підприємств у м. Мелітополь було подано від імені ПрАТ «Гідросила ГРУП» та ПрАТ «Торговий дім «Гідросила» заяви про кримінальне правопорушення в Прокуратуру, СБУ та Національну поліцію Кіровоградської області, згідно яких було відкрито відповідні кримінальні впровадження та розпочате розслідування.

Далі, в рамках розслідування, 17.08.2022 року на території підприємства Гідросила у м. Кропивницький СБУ проводили обшук.

Щодо недостовірної інформації в мережі інтернет:

1. «Гідросила» є сучасним та відповідальним представником українського бізнесу, тому, ми керуючись Законодавством та здоровим глуздом, починаючи з 24.02.2022 р., не маємо жодних зв’язків та відносин з суб’єктами країни агресора.

2. Продукція «Гідросили» не є продукцією подвійного призначення та застосовується виключно в сільськогосподарській та будівельній техніці. Та ніколи не постачалася на підприємства військово – промислового комплексу країн агресорів.

3. Контроль над підприємствами в тимчасово окупованому м. Мелітополі було втрачено 03.06.2022 року внаслідок збройного захоплення.

4. Інформація щодо зазначеного судового впровадження в реєстрі судових рішень – відсутня!”

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар