Перед шахтарями Кіровоградщини досі не погасили борги по зарплаті

Перед працівниками урановидобувних шахт державного підприємства «СхідГЗК» досі не погасили заборгованість по зарплатні.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, повідомляє Перша електронна газета.

Шахтарі написали петицію, у якій звертають увагу громадськості на дії/бездіяльність керівництва урановидобувного гіганта, які можуть призвести до руйнівних наслідків.

«Необхідно терміново погасити заборгованість з заробітної плати перед працівниками ДП “СхідГЗК” та забезпечити сталу роботу комбінату. Зберегти ДП «СхідГЗК», як окреме державне стратегічне підприємство, або передати його, як цілісний майновий комплекс до складу НАЕК Енергоатом та доручити відповідним органам розробити цільову державну програму з виведення з експлуатації уранових шахт, які відпрацювали запаси природнього урану.

Вжити термінових заходів, щодо заміни керівництва комбінату на кваліфікованих відповідальних людей, які не допустять знищення єдиного уранового підприємства в Україні та створять умови для його ефективної роботи та збереження кількох тисяч робочих місць, що в свою чергу дасть можливість поповнювати бюджети всіх рівнів.

Доручити КМУ терміново виділити фінансування на відновлення роботи ДП «СхідГЗК» для забезпечення енергонезалежності України.

Закласти до бюджету 2023 кошти для виконання «Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року» та знизити податкове навантаження на ДП «СхідГЗК», як єдине в Україні урановидобувне та переробне підприємство.

Для підтримки українського виробника, зобов’язати на договірній основі міжнародних партнерів, які займаються поставками палива для українських АЕС, виготовляти частину своєї продукції з урано-оксидного концентрату виробництва ДП «СхідГЗК»…» – йдеться у поясненні до петиції.

Підтримати петицію шахтарів можна за посиланням.

Нагадаємо, у червні цього року обласні депутати звернулися до президента і Кабміна з проханням відновити роботу уранових шахт «СхідГЗК».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар