Першу автоматичну систему зважування вантажівок у русі монтують на Кіровоградщині

Біля Бережинки монтують першу в Кіровоградській області автоматичну систему зважування вантажівок у русі.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Суспільне.

Система вимірюватиме вагу транспорту, його довжину та кількість осей з колесами. Співставивши ці показники, вона визначає, чи є перевищення допустимої ваги вантажівок.

“Якщо є перевантаження, система передає дані про порушника на центральну службу автодора через інтернет. Система працює повністю в автоматичному режимі і ніякого людського фактора не передбачає”, – розказав технічний директор підрядної компанії Михайло Пшець.

Металева конструкція системи зважування завдовжки десять метрів, заввишки шість. На ній встановлять шість відеокамер, які працюватимуть цілодобово і систему освітлення.

“Тут будуть стояти дорожні знаки, які попереджають про фото і відео зйомку, обмеження швидкості і суцільна лінія, котра не дає можливість об’їжджати систему зважування, – розказує Михайло Пшець. – Якщо водій захоче її об’їхати, камера зафіксує і цю інформацію та передасть в службу автодоріг, далі ця інформація піде у відповідні служби”.

Вартість цього комплексу зважування – 15 мільйонів гривень. Гроші – зі спеціального фонду державного бюджету, – говорить виконуючий обов’язки заступника начальника Служби з експлуатаційного утримання доріг Артем Воловик.

“Вона для того, щоб зберегти наші дороги, які ми будуємо ударними темпами у 2020 році. Ні для кого не є дивом, що перевізники перевантажують автомобілі, і для боротьби з такими недобросовісними і монтується ця система”.

7f7f620df4e43d22

Місце для встановлення системи визначили виходячи з інтенсивності руху великогабаритного і великовантажного транспорту. До кінця року система працюватиме у тестовому режимі.

Автомобілі-порушники, які фіксуватиме автоматична система, зважуватимуть вдруге, – каже заступник начальника центрального міжрегіонального управління Укртрансбезпеки Віталій Мнека.

“Працівники Укртрансбезпеки будуть проводити контрольне зважування транспортного засобу, який перевищив габаритно-вантажні параметри і накладати штрафні санкції. Зараз іде законодавче урегулювання щодо забезпечення винесення штрафів в автоматичному режимі”.

Ще одну таку систему планують змонтувати на дорозі М-4, неподалік від Олександрії.

На дорозі Олександрівка-Кропивницький-Миколаїв, біля села Степове, працює пересувний зважувальний комплекс.

“Є у нас такі хулігани, не машини їдуть, а ніби бомбовози з перевантаженнями, це неправильно, – розказав водій Петро Онищенко. – Я сам себе поважаю, як водій, не вожу перегрузів”.

Машину Петра Онищенка перевірили на дотримання допустимої ваги, працівник зважувального комплексу підтвердив – перегрузу немає.

daacb1b5a6115323

Щодня тут зважують сотню вантажівок, з яких дві-три машини – перевантажені.

За це є два види штрафу, – каже Віталій Мнека:

“У разі перевищення габаритно-вагових параметрів від 5% до 10% , штраф – 8,5 тисяч гривень. Від 10% до 20% – 17 тисяч гривень, перевищення параметрів у понад 20% – 34 тисячі гривень. Накладається адміністративно-господарський штраф на перевізника, який здійснює перевезення вантажу”.

Також виписується рахунок за відшкодування шкоди, яку машина нанесла дорозі. Сума залежить від відсотка перевантаження і довжини дороги, нарахування відбуваються в євро”, – каже Віталій Мнека.

Нагадаємо, власник Tesla вкрав кабель для зарядки авто в Кропивницькому.

Читайте також: Кропивницькі водії найрідше користуються пасками безпеки, – дослідження

Поширити:

Залишити коментар:

коментар