Обробка деревини своїми руками. За що дійсно варто доплатити?

Облаштовуючи домашню майстерню по обробці деревини для виготовлення меблів та іншої продукції, потрібно враховувати все до найменших дрібниць: яке обладнання потрібно, як правильно його розташувати та налаштувати. Існує безліч інструментів, деревообробних станків, які знадобляться на різних етапах обробки матеріалу. В процесі їх вибору потрібно в першу чергу звертати увагу на потужність і функції. Але не менш важливим фактором є якість обладнання. Адже якщо станок має брак, неякісно зібраний або неправильно налаштований, то проблеми в його роботі гарантовані. Наприклад, якщо в фуговально-рейсмусовому станку завалений горизонт, дошка на виході вийде кривою, дерево буде мати багато дефектів.

Тому за дешевою ціною при покупці станків для власної деревообробної майстерні гнатись не варто. Краще заплатити більше, але отримати станок без дефектів, надійний і добротний.

Види станків для домашньої майстерні

Для обробки деревини, виготовлення дерев’яних виробів знадобиться наступне обладнання:

  • шліфувальний станок;
  • розпилювальний станок;
  • циркулярні пили;
  • стругальний верстат;
  • рейсмусовий станок;
  • фуговальний станок;
  • комбіновані станки.

Шліфувальний станок призначений для того, щоб зробити поверхні дерев’яних виробів ідеально гладкими та рівними. З допомогою станка можна не лише зробити рівною поверхню нових виробів, а й попрацювати з уже використаними дошками, які втратили свій вигляд після тривалого користування. Існує декілька типів шліфувальних станків: стрічкові, вібраційні, кутові, орбітальні та щітково-шліфувальні.

Розпилювальне обладнання призначене для розпилювання деревини по прямій лінії. Існує три види розпилювальних станків, які відрізняються видом ріжучого елементу. Це дискові, штрипсові, гнучкі пили.

Для розпуску пиломатеріалів уздовж та поперек, виготовлення брусів, розпилу фанери використовуються циркулярні верстати. Циркулярні пили можуть бути настільними (їх вага становить близько 15 кг, відносяться вони до побутового класу), з підставкою (мають спеціальну підставку для обробки дощок великої довжини), стаціонарні (використовуються для промислового виробництва).

Щоб виготовити матеріал певної форми, необхідно надати йому гладкої поверхні з допомогою стругального станка. Інструмент обладнаний спеціальною направляючою планкою, яка задає потрібний кут нахилу. Таким чином, стругання допомагає надати виробам певної форми.

Рейсмусовані станки призначені для згладжування поверхні. Також їх використовують для того, щоб підрівняти однотипні вироби, після чого усі вони будуть мати однаковий розмір. Робоча поверхня станка – стіл, який складається з двох частин, за рахунок першої частини відбувається подача матеріалу, за рахунок другої – приймання. Між цими частинами розміщений вал у вигляд ножа, який розрізає дерево.

Фуговальний станок – обладнання, з допомогою якого обробляються заготовки. Тобто, це перший етап деревообробки, так би мовити, заготівля матеріалу перед тим, як його будуть обробляти на інших станках. Існують односторонні та двосторонні фуговальні станки. В першому випадку дерев’яні деталі обробляються лише з одного боку, в іншому випадку робота відбувається з двох сторін, що набагато скоріше та ефективніше. Заготовки можуть подаватися автоматично, з допомогою спеціального конвеєрного механізму, або вручну.

Існують ще й комбіновані станки. Це багатофункціональний верстат по дереву, який включає в себе декілька станків, може одразу виконувати декілька видів робіт: розпил деревини, фрезерування, пазування, рейсмус, стругання. Обладнання такого типу частіше за все купується для облаштування домашньої майстерні, оскільки це зможе зекономити бюджет, не потрібно буде купувати багато обладнання та займати багато місця в приміщенні. Найбільш популярний вид комбінованого обладнання – фуговально-рейсмусовий верстат. І в зв’язку з його популярністю на ринку представлено безліч моделей з різними можливостями, додатковими функціями і т.д. Ознайомитись з ними можна тут.

Що таке фуговально-рейсмусовий станок

Фуговально-рейсмусовий деревообробний столярний верстат – це два в одному: рейсмус і фугування. Дуже часто дошки, брус, які використовуються для будівництва, ремонту мають певні нерівності, які ефективно згладжує фуговально-рейсмусовий станок.

Принцип роботи доволі простий. Спочатку пиломатеріал стругають. Дошку кладуть на фуговальний упор, оператор виконує проводку, на якій робиться перша грань. Для виготовлення другої грані, яка повинна бути на одній площині с першою гранню, використовують рейсмус. Щоб друга грань була паралельна першій, дошку пропускають через рейсмус, який під час обробки усуває нерівності поверхні та робить її гладкою, без дефектів. Грань, яка була обробленою фуговальним методом, являється базовою. Обробляти на такому верстаті заготовки можна неодноразово: якщо не вийшло ідеальної поверхні з першого разу, можна повторити обробку, поки не вийде бажаного результату.

Налаштування та несправності станка та їх наслідки

Перед покупкою потрібно ретельно обирати обладнання. Неякісний станок може привести до неякісної обробки. Також перед кожним запуском верстата потрібно перевіряти налаштування, слідкувати, щоб кожна деталь була на своєму місці.

Під час роботи на фуговально-рейсмусовому станку частіше за все трапляються такі проблеми:

  • перекіс рейсмусового столу – заготовка не буде мати поверхні паралельній фугувальній грані;
  • розташування рифленого валику надто низько, при цьому він занадто сильно натискає на поверхню заготовки при невеликій глибині стругання – поверхня, яка піддається обробці, виходить з вм’ятинами;
  • розміщення нижніх валиків трохи вище над рівнем столу – під час роботи відчувається вібрація, а тонкі деталі обробленої поверхні прогинаються під натиском ножів;
  • попадання стружки під задній гладкий валик – на поверхні з’являються вм’ятини, можлива затримка деталей;
  • завалення горизонту в рейсмусі – на виході оброблена заготовка буде кривою та з дефектами.

Іноді трапляється так, що задня натискальна колодка сильно давить на деталь, яка обробляється. Тоді при виході деталь зупиняється, при цьому ножі будуть продовжувати крутитися, стругати лише одну сторону поверхні. В результаті з’явиться жолобок на всю ширину стругання. Тому важливо ретельно перевіряти кожну деталь перед роботою та купувати якісний станок.

Як обрати фуговально-рейсмусовий верстат

При виборі фуговально-рейсмусового станка в першу чергу потрібно враховувати об’єм запланованих робіт, від цього залежить потужність інструменту.

Основні критерії вибору фуговально-рейсмусового верстата:

  • потужність двигуна;
  • особливості стругального валу та кількість ножів;
  • ширина та глибина стругання;
  • розмір та функції робочого столу;

Для побутової майстерні можна обрати станок в залежності від об’єму робіт. Наприклад, верстати невеликих розмірів малопотужні, їх потужність складає до 3 кВт. Вони виконують невеликий об’єм робіт, але при цьому економні. Для великих загрузок купують станки потужністю більше 3 кВт.

Вал, де в якості ріжучого елементу виступають ножі, виконує одразу дві функції: стругання та рейсмус, якість та ефективність роботи залежить від швидкості обертання валу. Найбільш якісне обладнання – це вал HELICAL, який має велику кількість твердосплавних лез, що підвищує якість обробки деревини.

Перед вибором станка потрібно також визначити, як глибоко потрібно стругати матеріал. В малопотужних станках глибина стругання не перевищує 3 мм. У верстатах з більш потужним двигуном цей показних перевищує 3 мм, до того ж, такі станки оснащені функцією регулювання, з допомогою якої встановлюється потрібна висота стругання. Для виконання різних робіт по дереву краще придбати станок з можливістю стругання під кутом нахилу від 0 до 45°. Ширина стругання залежить від товщини заготовки.

Параметри столу, його розмір та кут нахилу, впливають на комфорт та зручність під час роботи на фуговально-рейсмусовому станку. Від розміру фуганка столу також залежить довжина заготовки: чим він більший, тим довшу дошку можна обробляти. Робоча поверхня (стіл) рейсмусу та фуганка може бути виготовлена із чавуну або алюмінію. Обидва матеріали характеризуються міцністю та стійкістю. Купувати станки краще у якісного, перевіреного виробника. Столи підвищеної якості мають ідеально відшліфовану поверхню, міцні металеві ніжки, взуті в резину для гасіння вібрацій та підвищення якості стругання.

Які додаткові опції має фуговально-рейсмусовий станок

Фуговально-рейсмусові станки, найчастіше професіонального класу, мають додаткові функції:

  • цифровий дисплей;
  • можливість підключення пилососу;
  • система захисту.

На дисплеї під час роботи станка висвітлюється кут нахилу стола, положення заготовки, глибина стругання та інші показники. Це дозволяє ретельно стежити за усіма показниками та налаштовувати роботу станка для певного виду робіт.

Під час роботи стружка, пил, інші типи забруднення можуть потрапити всередину корпусу та зіпсувати обладнання. Також вдихання усіх цих відходів шкідливе для людини. Професіональні моделі станків масть спеціальні патрубки для підключення пилососів. Пилососи забирають увесь бруд, не даючи йому потрапити в приміщення.

При виборі фуговально-рейсмусового станка краще не економити та доплатити за обладнання з надійною системою захисту. Найбільш надійним захистом являється блокування пуску. Станок сам не ввімкнеться, поки не натиснути спеціальну кнопку запуску. Система автоматичного відключення також дуже важлива. Якщо станеться коротке замикання або перевантаження двигуна, система сама вимкне станок.

Фуговально-рейсмусовий станок Jet – найкраще обладнання для деревообробки

Швейцарський виробник Jet виготовляє найбільш якісні станки, які можуть впоратися з будь-яким об’ємом робіт. Обладнання може працювати довгий час без зупинки. В каталозі бренду можна знайти малопотужні, але легко переносні станки. Обладнання з великою потужністю – це важкі стаціонарні інструменти.

Потужність станків від компанії Jet складає від 1500 Вт (малопотужні) до 4200, 7200 і більше Вт (професійні моделі з високою потужністю). Діапазон широкий, можна підібрати ідеальний верстат якраз для своїх завдань.

Столи мають кути нахилу від 0 до 45° або від 90 до 45°. Швидкість обертання валу також залежить від потужності двигуна, варіюється в межах від 5000 до 10000 оборотів за хвилину. Глибина стругання, в залежності від моделі, може досягати від 3 до 5 або 7 мм, при цьому максимальна ширина стругання – до 500 мм.

Переваги станка Jet:

  • великий асортимент, тобто, є з чого обирати;
  • висока якість обладнання;
  • переносні моделі мають компактні розміри, їх легко переносити;
  • стаціонарні станки працюють без зупинки, що підвищує ефективність;
  • доступна ціна, оскільки станки відносяться до середнього цінового сегменту.

Оскільки фуговально-рейсмусовий станок Jet – обладнання надійне і перевірене часом і користувачами, то для власної майстерні варто обирати саме цього виробника.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар