Про Кіровоградщину розказали у спецпроекті “Чемпіонат України з інвестицій”

photoukraine.com

Кіровоградська область – це аграрно-індустріальний регіон з досить сильним промисловим потенціалом. У структурі його економіки найбільшу частку завжди займали сільське господарство і промисловість.

Про це йдеться в спецпроекті КорреспонденТа “Чемпіонат України з інвестицій”, повідомляє Перша електронна газета.

І хоча сукупне зростання обсягів промвиробництва області за 2018 рік склало всього 1,7%, деякі галузі показали значну динаміку. Наприклад, фармацевтика виросла на 6,1%, металургія – на 8%, виробництво харчової продукції, напоїв і тютюнових виробів – на 8,7%, а текстильна промисловість зросла в 2,4 рази.

Регіон не має сухопутних і морських кордонів з іншими країнами. Але через нього проходить міжнародна траса М-13 довжиною 254 км аж до кордону України з Молдовою. Правда, дорога ця знаходиться в незадовільному стані і потребує капітального ремонту. Залізницею регіон пов’язаний з чорноморськими портами, Києвом та іншими великими містами України.

Одне з найбільших в регіоні підприємств з іноземними інвестиціями – Bunge Україна. Компанія входить до складу міжнародної корпорації Bunge, яка є світовим лідером з постачання сої та виробництва рослинного масла.

fa3ad12c23bbeea79e791191b2bb89c4.jpg

З 2017 року у Кіровоградській області введено в експлуатацію завод із виробництва комбікормів і концентратів «Дабл-Деккер», завод з переробки сої компанії «Віктор і К», комплекс зі зберігання зерна в селищі Капітанівка. Крім того, в Новоукраїнському районі ведеться будівництво цеху з виготовлення облицювальних матеріалів з натурального каменю потужністю 100 тис. м² у рік, а в Новомиргородському районі – будівництво комплексу з переробки органічних відходів у біогаз, який згодом буде використовуватися для генерації електричної і теплової енергії.

Обсяг експорту на душу населення в області на 51% нижче середнього по Україні показника. Валовий регіональний продукт на душу населення на 19% нижче середнього по країні, але зростає майже вдвічі швидше, ніж ВВП України. Рівень зарплат в області на 28% нижчий від середньоукраїнського.

Обласна влада не використовує бюджет розвитку для стимулювання інвестицій в регіон – у 2019 році він становить 0 грн на душу населення.

В області діє програма формування позитивного інвестиційного іміджу регіону на 2017-2020 роки. Завдяки програмі, приплив інвестицій в 2018 році в порівнянні з 2017 роком збільшився на 6,3%.

Кіровоградська область має серйозний потенціал для інвестування в агросектор, енергетику (поклади бурого вугілля), виробництво будівельних матеріалів, складальні виробництва і машинобудування.

Нагадаємо, на Кіровоградщині утворилася нова ОТГ – Братолюбівська.

Читайте також: Радіоактивна хмара з Росії накрила Кіровоградщину?

Поширити:

Залишити коментар:

коментар