У п’яти судах Кіровоградщини закінчилися гроші на надсилання кореспонденції

© Pixabay

Недофінансування судів у 2020 році спричинило низку проблем: від виплат не в повному зарплат, до елементарного ‒ нестачі марок та паперу. Зокрема, близько 15% українських судів припили надсилання запитів, необхідних для забезпечення розгляду справ, судових повісток, копій судових та процесуальних рішень, іншої важливої кореспонденції. Серед них опинилися і п’ять судів із Кіровоградської області.

Про це Першій електронній газеті повідомили фахівці аналітичної системи YouControl.

“Наразі 80 українських судів не відправляють правосуддя. Що це означає? А те, що громадяни та представники бізнесу можуть бути непоінформовані, коли їм варто з’являтися на килим до Феміди. І деяким, звичайно, ситуація на руку: не прийшов, бо не отримав запрошення, а якщо отримав у електронній формі, то хто доведе це”? – зазначають в YouControl.

Перелік судів Кіровоградщини, які публічно заявляли про припинення відправки кореспонденції у 2020 році:

  1. Кіровоградський районний суд Кіровоградської області
  2. Долинський районний суд Кіровоградської області
  3. Добровеличківський районний суд Кіровоградської області
  4. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
  5. Устинівський районний суд Кіровоградської області

Наразі в Україні вже реалізовано підсистему “Електронного суду” як одного із сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Функціонал сервісу дозволяє учасникам судового процесу подавати і отримувати всі необхідні документи в електронному вигляді відповідно до процесуального законодавства.

“Незважаючи на те, що зазначені суди не відправляють кореспонденцію поштою, вони все ж вносять інформацію про майбутні засідання у реєстр. А для того, щоб учасник процесу міг дізнатись про стан розгляду справи (призначення до розгляду, прийняті рішення тощо), потрібно моніторити ситуацію, – зазначає керівник юридичного департаменту YouControl Данило Глоба.

До відома, у середньому суд за місяць витрачає на поштову кореспонденцію 100 ‒ 120 тис. грн. За рік це близько 1 млн 200 тис. ‒ 1 млн 440 тис. грн. Державна судова адміністрація України повідомила, що станом на 1 листопада 2020 року додаткова потреба до кінця року у поштових марках, конвертах та на оплату послуг маркувальних машин становить 284,9 млн грн.

Нагадаємо, ексголові ОДА Балоню продовжили термін дії процесуальних обов’язків.

Читайте також: Фірма ФОПа з Кіровоградщини отримала у Києві землі на 21 млн грн одразу після призначення Татарова в Офіс Президента

Поширити:

Залишити коментар:

коментар