Затримані за викрадення і пограбування скаржаться на побої в Кропивницькому СІЗО

© pixabay.com

Учасники злочинного угруповання, яких затримали за підозрою у розбої і викраденні, поскаржилися представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на знущання з боку працівників Кропивницького СІЗО. Обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Facebook-сторінки Уповноваженої ВРУ з прав людини Людмили Денісової.

За її словами, учора у Кропивницькому слідчому ізоляторі побував координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини Віктор Жученя через скаргу двох затриманих на знущання з боку працівників пенітенціарної установи. Він поспілкувався з “потерпілими”, які розповіли, що, починаючи з 27 квітня, коли їх доставили до СІЗО, працівники пенітенціарної установи систематично над ними знущались, били та шантажували.

“Синці та сліди від ударів були настільки суттєвими, що, коли затриманих привозили до ізолятора тимчасового тримання, їх відмовлялись приймати та повертали назад до СІЗО, де громадян знову піддавали фізичному насиллю. Крім того, за словами потерпілих, безпосередньо виконувач обов’язків начальника СІЗО погрожував, що заразить їх СНІДом та туберкульозом, демонструючи при цьому шприц з білою рідиною. Як пояснили затримані, все це робилось з метою вимагання від них та їх рідних грошей”, – написала Денісова.

c956893c0968084e3a54ffebb4e04c05.jpg За встановленими фактами регіональний координатор повідомив прокуратуру Кіровоградської області.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень працівниками ДУ “Кропивницький слідчий ізолятор”. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України. Розпочато досудове розслідування, яке здійснюють слідчі територіального відділу ДБР.

Нагадаємо,  чоловіки, які скаржаться на працівників СІЗО, 20 лютого напали на кропивничанина, кілька годин його утримували та силою змусили віддати майже мільйон доларів, після чого втекли на автомобілі. Їх затримали наприкінці квітня. Під час обшуків у них вилучили два автомати, сім пістолетів, набої, чотири гранати РГД-5 та балончики спецзасобу сльозогінної дії, «чорнові» записи, гроші, а також ряд речей, які свідчать про причетність до цього та ряду інших аналогічних злочинів на території Кіровоградської та інших областей.

Більше про розслідування читайте тут: Злочин на мільйон: поліція Кіровоградщини спіймала трьох грабіжників

Як повідомляє Центр медіарозслідувань “Прозоро”, один з підозрюваних – уродженець Нижнього Тагілу (РФ), звільнений 23.06.2014 року з Донецького СІЗО (№5) рішенням Апеляційного суду Донецької області. Тоді попередній вирок було скасовано, а справу направлено для організації додаткового розслідування. Через початок бойових дій виїхав з Донецька, а слідство так нічим і не завершилось. Тричі змінював прізвище.

Інший підозрюваний – уродженець Донецька, тричі судимий за шахрайство та грабежі.

Читайте також: Росіянин зберігав у Кропивницькому гранатомет та вибухівку

Поширити:

Залишити коментар:

коментар