“АТБ” і “Копілка” ігнорують заборону міськради і продовжують продавати алкоголь вночі

© Страна

16 листопада у Кропивницькому почала діяти заборона на продаж алкоголю з 22:00 до 8:00. Утім, не зважаючи на рішення міськради, в мережах супермаркетів “АТБ” та “Копілка” досі вільно можна придбати міцні напої чи пиво. Хто має контролювати продаж спиртного у “заборонений час”, які існують покарання та що робити, коли бачиш таке порушення, розбиралася Перша електронна газета.

Наша редакція вирішила провести експеримент і дізнатися, чи виникнуть якісь перепони під час нічної купівлі алкоголю. У “АТБ” на вул. Куроп’ятникова у продавчині не виникло жодних питань, коли після 22:00 серед різних продуктів із нашого кошика вона “пробила” півлітрову пляшку “Оболоні”.  У супермаркеті “Копілка” на вул. Соборній також прийняли оплату за пиво і міцний алкогольний напій “Black Jack”.

6a4f8477817e3df7163bd65e93361988.jpg
*під час проведення експерименту та після нього жодна пляшка з алкоголем не постраждала

Як зазначила начальниця юридичного управління міськради Марина Смаглюк, контроль за дотриманням рішення про заборону продажу алкоголю поки лежить на працівниках поліції.

“Минулого тижня ми звернулися до комітету Верховної Ради України з проханням про посилення штрафів та позбавлення ліцензії для закладів, які вночі продовжують продавати алкоголь. Наразі поліція може оштрафувати продавця на 1700 грн, а стягненням з власника мережі займається податкова”, – додала Марина Смаглюк.

За словами начальника управління торгівлі міської ради Сергія Горбовського, листи з повідомленням про заборону направили усім торговельним мережам у Кропивницькому, які продавали алкоголь вночі.

“Рішення про заборону прийняли 6 листопада, а 16-го воно увійшло в силу. Того ж дня ми оповістили про це усі торговельні мережі, зокрема “Велмарт”, “Сільпо”, “АТБ”, “Копілка” та заправки “WOG”. У Велмарті вже висять попереджувальні таблички, намагаємося досягти цього і в інших місцях. Однак маємо низку звернень, що алкоголь все ж таки продають у заборонений час”.

Також Сергій Горбовський зазначив, що наразі є проект рішення виконавчого комітету, у якому спецінспекції та управлінню торгівлі нададуть повноваження складати протоколи на порушників.

У поліції стверджують, що реагувати на факти продажу алкоголю вночі можуть тільки після звернення громадян, проте в період із 16 по 26 листопада їх не надходило.

“Будь-які повідомлення щодо продажу алкогольних напоїв у період із 22:00 до 8:00 варто реєструвати на спецлінію “102”. До приїзду правоохоронних органів заявник має залишатися на місці правопорушення. Утім, поки жоден дзвінок із таким зверненням до нас не надходив”, – зауважила речниця патрульної поліції Яніна Ликова.

Нагадаємо, у травні питання заборони нічного продажу алкоголю обговорювали під час “круглого столу” у міській раді.

Через алкоголізм та пияцтво у нашій державі щороку помирає понад 40 тис. осіб; за рівнем споживання алкоголю Україна посідає одне з перших місць у світі; за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна посідає перше місце у світі за вживанням алкоголю серед дітей та молоді.

У Кропивницькому, згідно з інформацією управління охорони здоров’я міськради, у 2017 році показник захворюваності на алкоголізм становив 8,7 осіб на 10 тисяч населення, алкогольними психозами страждали – 2 осіб на 10 тисяч населення.

За інформацією Кропивницького відділу поліції, протягом 2017 року на території міста було скоєно 27 правопорушень та злочинів особами у стані алкогольного сп’яніння.

На думку міської влади, така заборона необхідна для попередження та зменшення вживання алкоголю серед населення, зменшення шкідливого впливу алкоголю на здоров’я містян, зменшення кількості злочинів скоєних у стані алкогольного сп’яніння та популяризація здорового способу життя серед кропивничан.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар