У мешканця Світловодська підозрюють ботулізм

В'ялена риба / © youtube.com

54-річний чоловік у важкому стані перебуває в палаті інтенсивної терапії Світловодської центральної районної лікарні. Небезпечне захворювання у пацієнта медики підозрюють на підставі клінічної картини захворювання, проводяться лабораторні дослідження біоматеріалу хворого з метою уточнення діагнозу.

Про це Першій електронній газеті повідомили у прес-службі Держпродспоживслужби.

Як з’ясувалося, він разом із дружиною вживав в’ялену непатрану рибу (плоскирки) домашнього виробництва, придбану в місці стихійної торгівлі. Протиботуліністичну сироватку чоловікові введено не було. Його дружина почувається нормально.

Залишки плоскирки в’яленої з домашнього вогнища, а також рибу з місця стихійної торгівлі вилучено.

Наразі вирішується питання про проведення лабораторних досліджень залишків продукту.

Якщо в постраждалого підтвердиться ботулізм, це буде п’ятий випадок захворювання в області в поточному році.

Нагадуємо, що ботулізм – гостра токсикоінфекція, яка виникає внаслідок вживання неправильно приготовлених чи з порушенням умов зберігання грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, консервів. Токсин збудника ботулізму відноситься до найсильніших.

Із рекомендаціями щодо запобігання ботулізму можна ознайомитися за посиланням.

Минулого року у столиці четверо людей отруїлися рибою, один чоловік помер. У всіх постраждалих медики діагностували ботулізм. У Броварах 50-річний місцевий житель отруївся рибою із супермаркету, яку до торгової мережі привезли зі Світловодська.

Світловодську рибу, яка ймовірно стала причиною спалаху ботулізму в Україні, виробник знімає з реалізації, а її виробництво уже призупинено до з’ясування обставин. Наразі фахівці Держпродспоживслужби відібрали зразки продукції для лабораторного дослідження і проводять перевірку документації.

2 червня 2017 року, Держпродспоживслужба повідомила про ще один випадок підозри на ботулізм після вживання світловодської риби. Хворий придбав ймовірного “винуватця” його хвороби у столичному гіпермаркеті “АШАН”. Киянина госпіталізували до реанімаційного відділення Олександрівської клінічної лікарні м. Києва.

Окрім того, Знам’янська місцева прокуратура процесуально керує досудовим розслідуванням, розпочатим поліцією за фактом спалаху ботулізму в Україні.

Згодом світловодська риба “відправила” в реанімацію ще двох людей.

А 7 липня до інфекційного відділення Новоукраїнської центральної районної лікарні госпіталізовано жінку, якій встановлено попередній діагноз – ботулізм. Через декілька годин після госпіталізації хвору перевели до реанімації. Хвороба розвивалася так стрімко, що навіть протиботуліністична сироватка не змогла її зупинити. 8 липня жінка померла.

Вже 13 жовтня мешканець Онуфріївського району із підозрою на ботулізм потрапив до місцевої ЦРЛ. Він розповів медикам, що нещодавно їв домашній паштет, яким його пригостила родичка. До учора діагноз був під питанням, поки не надійшли результати лабораторного дослідження, – ботулізм підтверджено.

Також 13 листопада двоє мешканців Олександрійського району звернулися до лікарні зі скаргами на порушення зору та ускладнення ковтання їжі. У стані середньої тяжкості вони госпіталізовані до реанімаційного відділення Олександрійської центральної районної лікарні. Медики підозрюють у них ботулізм через вживання домашньої тушонки.

16 травня 2018 року надійшло повідомлення про госпіталізацію двох жителів Кіровоградщини до Кіровоградської обласної лікарні, яким було встановлено попередній діагноз – ботулізм. Причиною захворювання на ботулізм стало вживання консервованого домашнього сала.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар