Через домашній паштет мешканець Кіровоградщини захворів на ботулізм

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація

13 жовтня мешканець Онуфріївського району із підозрою на ботулізм потрапив до місцевої ЦРЛ. Він розповів медикам, що нещодавно їв домашній паштет, яким його пригостила родичка. До учора діагноз був під питанням, поки не надійшли результати лабораторного дослідження, – ботулізм підтверджено.

Інформує Перша електронна із посиланням на Лабораторний центр.

“У ході епідеміологічного розслідування, зі слів хворого встановлено, що він вживав паштет домашнього виготовлення, яким його пригостила родичка з Рівненської області. В суботу, 14 жовтня, до установи доставлена кров хворого для проведення діагностичного дослідження”, – повідомлялося на сайті Лабцентру після реєстрації випадку.

Учора, 20 жовтня, оприлюднено нове повідомлення про підтвердження ботулізму у мешканця Онуфріївського району:

“Згідно з результатом серологічного дослідження крові хворого від 18.10.2017р., який було проведено методом постановки реакції нейтралізації на білих мишах з сироватками діагностичними ботулінічними типів «А», «В», і «Е» – виявлено ботулотоксин типу «В»”, – йдеться у повідомленні.

Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму:

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Шановні жителі області, повторно нагадуємо, що ботулізм являє собою досить важке захворювання токсико-інфекційного характеру, особливості перебігу якого призводять до ураження нервової системи з порушенням зору, ковтання, моторики кишок, дихання.

Найгіршим є те, що в разі відсутності своєчасного специфічного лікування, хвороба, в переважній більшості випадків, призводить до смерті, яка настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності.

Пам’ятайте – імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.

Нагадаємо, у столиці четверо людей отруїлися рибою, один чоловік помер. У всіх постраждалих медики діагностували ботулізм. У Броварах 50-річний місцевий житель отруївся рибою із супермаркету, яку до торгової мережі привезли зі Світловодська.

Світловодську рибу, яка ймовірно стала причиною спалаху ботулізму в Україні, виробник знімає з реалізації, а її виробництво уже призупинено до з’ясування обставин. Наразі фахівці Держпродспоживслужби відібрали зразки продукції для лабораторного дослідження і проводять перевірку документації.

2 червня Держпродспоживслужба повідомила про ще один випадок підозри на ботулізм після вживання світловодської риби. Хворий придбав ймовірного “винуватця” його хвороби у столичному гіпермаркеті “АШАН”. Киянина госпіталізували до реанімаційного відділення Олександрівської клінічної лікарні м. Києва.

Окрім того, Знам’янська місцева прокуратура процесуально керує досудовим розслідуванням, розпочатим поліцією за фактом спалаху ботулізму в Україні.

7 липня до інфекційного відділення Новоукраїнської центральної районної лікарні госпіталізовано жінку, якій встановлено попередній діагноз – ботулізм. Через декілька годин після госпіталізації хвору перевели до реанімації. Хвороба розвивалася так стрімко, що навіть протиботуліністична сироватка не змогла її зупинити. 8 липня жінка померла.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар