Що буде з радіоактивними відходами, викопаними у Кропивницькому, вирішують на державному рівні

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Незаконно розкопані радіоактивні відходи по вулиці Аджамській у Кропивницькому зараз засипали землею, а питанням їхньої подальшої долі займаються на державному рівні. Крім того, рівень радіації лише у певних точках перевищує норму.

Про це під час прес-конференції розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко, повідомляє кореспондент Першої електронної.
“Станом на 1 серпня 2017 року на Веселівському родовищі всі відходи знову закопані у землю, по периметру встановлені попереджувальні знаки про небезпеку знаходження на території, визначаються шляхи поводження з цим металом. Один із ймовірних варіантів – перезахоронення в інших сховищах в Україні”, – заявив Сергій Коваленко.
Наразі питанням про подальшу долю металу вирішується на державному рівні. Зараз цим займається Державний інститут ядерного регулювання і спеціалізоване підприємство у Дніпрі.
 
За словами начальника спецінспекції Кропивницького Андрія Максюти, наразі ведеться слідство, а порушники не затримані і вільно розгулюють по місту.
 
Зараз на порушників складено два протоколи: перший на незаконних “копачів”, другий – на власника екскаватора, яким виявився головний інженер одного з комунальних підприємств міста.
 

Нагадаємо, під Кропивницьким невідомі розікрали звалище радіоактивних відходів. Контейнери із забрудненою Цезієм-137 землею та металом 30 років пролежали в ґрунті за кілька кілометрів від обласного центру.

Згідно з заявою в.о. начальника управління надзвичайних ситуацій Кропивницького Олексія Гненного, радіоактивний металобрухт не є небезпечним для містян.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар