Європейський досвід Кіровограда: особливі діти відкрили для себе «Літню школу»

Опираючись на європейський досвід кіровоградці вперше в Україні створили унікальний проект – «Літня школа» для дітей з особливими потребами, яку цього літа відвідали 35 дітлахів.

«Літня школа» – проект, про який ми довго мріяли. Це своєрідний експеримент для взаємодії і спілкування звичайних дітей та дітей з фізичними і розумовими вадами, – розповідає директор Кіровоградської психолого-медико-педагогічної консультації Олена Дорошенко. – Ми створили міні-суспільство, де дітей вчили контактувати один з одним, що у майбутньому дасть їм путівку у щасливе життя».

У проекті «Літня школа» взяли участь 35 дітей – 21 з особливими потребами і 14 звичайних, у спілкуванні та соціалізації  яким допомагали батьки та педагоги. Тиждень діти разом з батьками жили на березі Чорного моря, відпочивали, спілкувались та займалися різними видами терапії. За словами Оксани Чеканової, психолога консультації, 14 годин на добу діти знаходилися у круговирі життя: робили зарядку, водили хороводи, займалися ізотерапією та піскотерапією, щовечора брали участь у театральних постановках. Батьки, як і діти, надзвичайно задоволені результатами «Літньої школи».

«Він дуже гарний хлопчик, – розповідає мама 9-літнього Олександра, який має проблеми психічного розвитку. – Але ми прагнемо, щоб він був гарний не лише ззовні. І у цьому йому допомогла «Літня школа»: діти порозумілися, старші допомагали доглядати за молодшими. Після приїзду Саша став більш комунікабельним і хлопці у дворі почали сприймати його як собі рівного, незважаючи на особливості поведінки».

Мама 9-літнього Кирила, який має вроджені проблеми зі слухом, а внаслідок чого і мовленням, розповідає, що «Літня школа» допомогла її синові побороти свої страхи та покращити вимову. Хлопчик, незважаючи на свої вроджені особливості, брав участь у театральних постановках і навіть танцював, що було надзвичайно складно.

Експериментальна перша в Україні «Літня школа» для дітей з особливими потребами, за словами організаторів, пройшла вдало і засвідчила, що подібний досвід надзвичайно потрібен кіровоградським дітлахам. Як повідомила начальника відділу сім’ї та молоді Людмила Дорохіна, цьогоріч міськрада виділила на втілення проекту 30 тис. грн. Оскільки експериментаторський старт пройшов вдало, наступного року з бюджету міста планують виділити більше коштів на втілення «Літньої школи» для дітей з особливими потребами.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар