Терористи Донбасу розпочали масовий друк фальшивих гривень

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Дедалі тривожніша інформація надходить зі Сходу України, з територій, які контролюють сепаратисти та російські окупанти. Черговий російський «гум конвой» разом зі зброєю доставив сепаратистам на Донбас друкарські верстати для друку фальшивих гривень.

Про це повідомив спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

РНБО також попереджає, що терористи, окрім фальшивої гривні можуть налагодити на окупованих ними територіях друк іншої валюти, зокрема, підроблених доларів та євро.

Як зазначив глава громадської організації Громадянська ініціатива «Права справа» Дмитро Снєгірьов, про перехід окупованих територій на рублеві розрахунки, як це раніше обіцяли жителям Сходу України, «навіть мова не йде, оскільки Росія не змогла «проковтнути» ще дві окуповані території».

«Діяльність банків та розрахунки картками на території «ЛНР-ДНР» неможливі, а отже, бойовики під керівництвом російських кураторів налагоджуватимуть друк фальшивої гривні, з метою, що ці фальшивки потраплять на територію України і спричинять обвал національної валюти», – вважає Снєгірьов.

З окупованих територій усе частіше поступає інформація, що люди, які тут проживають, відмовляються брати фальшиві гривні, які штампують російські найманці.

За словами Андрія Лисенка, друкарські верстати, які терористи завезли на Донбас для друку фальшивої готівки, не врятували ситуації і невдоволення людей дедалі зростає. Завдяки попередженням фальшиві гроші не йдуть в обіг. Люди відмовляються їх отримувати, оскільки це не є грошова одиниця.

Раніше радник глави МВС України Зорян Шкіряк повідомляв, що «зарплатню» бойовикам розпочали видавати фальшивими гривнями. За свідченням очевидців, бойовики приходять у магазини з великими пачками гривень, притому великого номіналу. При цьому фальшиві банкноти такої низької якості, що на них немає навіть імітації магнітної стрічки. Продавці скаржаться, що змушені приймати фальшиві гроші, оскільки отримують погрози від озброєних автоматами й пістолетами людей.

Також зафіксовані перші факти потрапляння «сепаратистських» фальшивок в інші регіони України. Як стало відомо, у Новій Каховці Херсонської області місцевий підприємець намагався здати у банк 36 тисяч фальшивих гривень.

Співробітникам міліції, які вилучили підробку, він пояснив, що цими грошима з ним розрахувалися за овочі, а сліди покупців ведуть на Луганщину.

Працівники силових відомств закликають громадян жителів бути уважними при готівкових розрахунках, а в разі виявлення підробок – повідомляти в органи внутрішніх справ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар