Оновлений стадіон «Зірка»: Інвестиції в здоров’я й оптимізм (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Через кілька років кіровоградці вже й не згадають, яким був стадіон «Зірка» до реконструкції. Людині властиво швидко звикати до красивого і зручного.  

Красу і зручність ви можете оцінити самі, завітавши на головний спортивний об’єкт Кіровоградщини. Те, що ще недавно здавалося мрією, стало реальністю. Вона вражає ще й тим, що від початку робіт і до їхнього завершення минуло лише десять місяців. Відтепер стадіон футбольного клубу «Зірка» не просто футбольний, а футбольно-легкоатлетичний.

Наприкінці липня його протестували учасники без перебільшення історичної для області події — Чемпіонату України з легкої атлетики серед дорослих та молоді. Роботу президента ФК «Зірка» Максима Березкіна і його однодумців оцінили на «відмінно».

Ігор ГоцулПрезидент ФЛАУ Ігор Гоцул: «Стадіонів в Україні бракує катастрофічно, а поява арени такого рівня вражає і надихає. Те, що тут зробили за такі стислі часові рамки, перевершило найкращі сподівання. І те, що в Кіровограді ми побачили кілька результатів найвищого рівня,  — говорить сама за себе. Тому, коли ми зустрілися і поговорили з головним творцем цього дива, президентом ФК «Зірка» Максимом Березкіним, я в першу чергу висловив йому величезну подяку. Всі, хто створив таку унікальну подію в спортивному житті України, гідні найщирішого захоплення».

«У Кіровограді побудували суперстадіон, змагатися на якому – саме задоволення. Дуже потішило, що на трибунах є глядачі, які прийшли на змагання цілими сім’ями. А ми ж на змаганнях в Україні про таку розкіш вже давно забули. А тут видно, що люди тямлять у легкій атлетиці, щось записують, аналізують і активно підтримують спортсменів. Упевнений, що якби було більше реклами, то кількість уболівальників зросла б удвічі. Але й так враження від перебування у вашому місті і умов, створених тут, залишаться найпозитивніші», — зазначив переможець чемпіонатів світу та Європи, учасник Олімпіади в Лондоні, срібний призер чемпіонату України в стрибках у довжину Олексій Касьянов.

Що ж, власне, змінилося на «Зірці»? Перш за все, він став легкоатлетичним. Той, хто вважає, що це зробити легко, хай зверне увагу на такі речі. Зокрема, стадіон оновився надсучасним легкоатлетичним покриттям відомої італійської фірми «Мондо». Її кращі спеціалісти особисто брали участь в роботах на стадіоні. Слід зазначити, що «Мондо» виступає офіційним постачальником спортивного обладнання олімпійського рівня, яке затверджене Міжнародною федерацією легкої атлетики. Її продукцію високо оцінили на спортивних аренах Олімпійських ігор в Атланті, Сіднеї та Афінах.

«Таке покриття бігових доріжок є тільки на тих стадіонах, де проводилися Олімпійські ігри з 1976 року. Спеціалісти самі стелили це покриття, самі робили розмітку. Якщо фірма сама виконує ці роботи, то стадіон автоматично отримує сертифікат на проведення змагань міжнародного класу. Футбольне поле реконструювало київське підприємство, тепер воно має підігрів та систему автоматичного поливу. Газон поливаємо двічі на день, на один квадратний метр поля передбачено 10 літрів води», — розповів у коментарі Першій електронній директор ФК Сергій Ольшевський.

Також він звертає увагу на те, що на згаданому чемпіонаті встановили міжнародний рекорд із метання списа, а двоє спортсменів з результатами цих змагань отримали ступінь майстрів міжнародного класу.

Звичайно, окрім легкоатлетичного ядра стадіон зазнав кардинального оновлення і як футбольний об’єкт. Головні результати такі: збільшили розміри основного футбольного поля, що також отримало новий газон; у грудні минулого року ввели в експлуатацію тренувальний майданчик зі штучним покриттям розміром 70х30 м, на якому тренуються вихованці Академії ФК «Зірка»; сьогодні ж фахівці працюють над укладанням штучного газону на запасному тренувальному полі.

А ще на стадіоні встановили і нові освітлювальні щогли та сучасне інформаційне табло. Воно дозволяє демонструвати поточний рахунок, склади команд, різні статистичні дані матчу, а також відео- і фотоматеріали гри. Гарною новинкою для гравців і вболівальників став тунель для виходу футболістів на поле з підтрибунного приміщення. І ще — сотні інших приємних «дрібничок»… Повторимося, що описувати ці зміни – річ маловдячна, краще побачити на власні очі.

Проте сам факт появи стадіону-красеня, який входить до трійки найкращих у країні, — майже ніщо порівняно з його наслідками. Спортивна громадськість чекає, що на карті України з’явиться ще одне «ядро» — точка розвитку легкої атлетики. Що на оновленій «Зірці» завирує спортивне життя, що тут відбуватимуться змагання національного і міжнародного рівня, що запалять нових зірочок і зірок. Крім цього, буде розвиватися масовий спорт, а це — здоров’я і гарний настрій. А в душах людей знову замерехтить промінчик надії на добре майбутнє. Ця гарна атмосфера надзвичайно важлива в наш важкий і трагічний час. Адже якщо навіть в умовах війни робляться такі речі, це повинно вселяти оптимізм.

Довідка. 2014 року Кіровоградському стадіону «Зірка» виповнилося 80 років. За цей час він неодноразово реконструювався. Перша реконструкція відбулась у 50-х роках, наприкінці 60-х були встановлені освітлювальні вежі, збільшена місткість стадіону. На початку 2000-х покращили трибуни, встановили пластикові сидіння для вболівальників.

Автор Ігор Крушеницький.
Фото Олени Карпенко та Ольги Ткаченко.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар