У Новоархангельському районі знайшли останки зниклих безвісти радянських воїнів з Азербайджану й Абхазії (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Днями у селі Копенкуватому Новоархангельського району відбулося урочисте поховання радянських воїнів, які загинули під час оборонних боїв відступаючої Червоної Армії у серпні 1941 року.

Як розповів Першій електронній історик-пошуковець Василь Даценко, члени громадського об’єднання «Народна пам’ять Уманщини» знайшли на території лісового масиву «Зелена Брама» (Новоархангельський район) останки 26 воїнів, з яких вдалося ідентифікувати лише двох.

Це червоноармійці Теймуров Беюккиши Аббаскул-огли (1915 року народження, уродженець села Мамедлі Імішлінського району Азербайджанської РСР) та Шебилян Овсей Хачикович (1919 року народження, уродженець Гульрипшського району Абхазії). Вони вважалися зниклими безвісти у 1941 році.

ШебилянВ архіві ОБД «Мемориал» знайдено документи про те, що Шебиляна О.Х., який був бійцем 25-го окремого батальйону зв’язку 80-ї стрілецької дивізії, довго розшукував його батько Шебилян Хачик Акопович. Лише у травні 1952 року він отримав повідомлення, що син пропав безвісти у липні 1941 року (саме липнем датовано останній лист, який надійшов рідним від сина).

Брат Теймурова Ідріс отримав повідомлення про те, що той зник безвісти у листопаді 1941 року, хоч останній лист з фронту надійшов у серпні 1941 року.

На жаль, рідні воїнів, які полягли на Кіровоградській землі, на повідомлення пошуковців не відгукнулися (ймовірно, що родичів уже немає вживих).

Тож, як розповів Василь Даценко, громадськість села Копенкувате віддала останні почесті воїнам, поховавши їх під звуки державного гімну України та залп із стрілецької зброї у братській могилі, що в центрі села. Там вже покояться їхні побратими, полеглі у страшних боях 5-7 серпня 1941 року, коли залишки радянських 6-ї та 12-ї армій, зведені у т.з. «батальйонну групу Понєдєліна», намагалися вирватися з ворожого оточенні. За свідченнями очевидців, навколишні поля біля Копенкуватого стали «полями смерті»: тут було стільки полеглих з обох сторін бійців, що селяни довго хоронили полеглих.

«Досі на тих полях пошуковці знаходять останки жертв війни, роблять усе, щоб поховати їх з належними почестями», – зазначив Даценко.

Мешканці Копенкуватого та представники влади Новоархангельського району висловили слова глибокої вдячності подвижникам з громадського об’єднання «Народна пам’ять Уманщини» в особі її керівника Владислава Риндюка за їхню пошукову діяльність.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар