До 8-ї річниці Дня героїв Небесної Сотні в Україні створили Цифровий архів Майдану

Щорічно 20 лютого в Україні відзначають День героїв Небесної Сотні. Сьогодні  увосьме вшановують пам’ять загиблих під час Революції гідності. До цієї дати волонтери створили Цифровий архів Майдану.

У другій половині лютого 2014 року протистояння між мітингувальниками і силовиками досягло піку. 20 лютого на Майдані у Києві загинула найбільша кількість активістів. Всього в списках героїв Небесної Сотні 107 осіб, і 48 з них загинули саме 20 лютого.

105 героям Небесної Сотні посмертно присвоєно звання Герой України, троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський і громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Указом президента Петра Порошенка від 11 лютого 2015 року «Про вшанування учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» започаткували День героїв Небесної Сотні.

17 лютого 2021 року Верховна рада визнала Революцію гідності одним з ключових моментів української держави і проявом національної ідеї свободи.

Цього року до 8-ї річниці Революції гідності волонтери створили Цифровий архів Майдану, розповідає Радіо Свобода.

Мета проєкту ‒ створити ґрунтовну електронну базу, у якій будуть зібрані найважливіші джерела та матеріали про події Революції гідності, зберегти пам’ять про Майдан 2013–2014 років.

У розділі «Історія Майдану» опубліковані історії майданівців, біографії Героїв Небесної сотні, спогади учасників подій на Майдані, документальні фільми. Можна ознайомитися з матеріалами про розслідування вбивств на Майдані, побачити список загиблих, також є інформація про поранених.

Опубліковано посекундну відеореконструкцію подій силового розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Після цієї ночі Євромайдан перетворився на Революцію гідності.

Відео і фото синхронізовані та показують точні місця, обставини загибелі Героїв Небесної сотні і поранення учасників протестів, дії силовиків. На сьогодні визначені місце і час смерті 45 з 47 вбитих 20 лютого 2014 року Героїв Небесної сотні.

У Цифровому архіві Майдану опубліковані численні фотографії Революції гідності, які розповідають про події 18 лютого, 20 лютого, протистояння на Грушевського.

Робота над сайтом-архівом продовжується. Тут постійно додаватимуть нові матеріали. Автори проєкту, а це львівські історики-волонтери, просять усіх учасників Майдану поділитися своїми спогадами, надсилати фото і відеоматеріали.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар