Наскільки ефективно працюють кропивницькі депутати?

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт

Листопад розпочався з нової, 13-ї сесії Кропивницької міськради. За місяць депутати спромоглись на цілих два засідання, розглянувши чимало земельних питань і почавши підготовку до прийняття бюджету на наступний рік.

На цій сесії депутати також планують спробу обмеження громади на виступи в сесійній залі, однак за два засідання до цього питання вони дістатись ще не встигли.

Аналітики ГО «Асоціація Політичних Наук», в рамках реалізації проекту «Атестація депутатів місцевих рад», традиційно проаналізували роботу кропивницьких депутатів на предмет дотримання ними чинного законодавства та відстоювання інтересів громади.

Відвідуваність

На першому засіданні зареєструвались міський голова та 32 депутата із 42. Згодом до них приєднались ще 4 депутати, однак під кінець засідання у залі працювали лише 28 народних обранця, разом з міським головою.

Не прийшли на сесію Юрій ГребенчукСергій КалапаРоман РозгачовРафаел СанасарянВолодимир СмірновБогдан Товстоган. Запізнились Роман КолісниченкоВіталій БєловМикола Гамальчук та Олег Мельниченко. Не дочекались завершення: Сергій БойкоТетяна ВолкожаРоман КолісниченкоАндрій КролевецьСергій КріпакОлег МельниченкоДмитро ТерзовОлександр Цертій.

На другому засіданні зареєструвались міський голова та 27 депутатів із 42. Згодом підійшло ще 4 депутати, а під кінець залишилось лише 25. Міський голова, традиційно, відбув все засідання.

Відсутніми були Сергій БойкоІгор ГолофаєвЮрій ГребенчукСергій КалапаРоман КолісниченкоАндрій Кролевець, Олег МельниченкоРоман РозгачовРафаел СанасарянДмитро Терзов, Богдан Товстоган. Запізнились Віталій Бєлов і Олександр Артюх, а не дочекались завершення засідання Сергій КріпакЮрій ДеркаченкоВолодимир ЗайченкоОлександр Цертій та Валентина ЯремчукВолодимир Смірнов і запізнився, і пішов раніше.

Всього за два засідання фракція БПП «Солідарність» мала 6 відсутніх, ВО «Батьківщина» – 7, Радикальна партія – 3, Самопоміч – 1.

Можемо вже констатувати, що депутати Рафаел Санасарян, Сергій Калапа вже третє засідання поспіль не відвідують засідань сесії, Віталій Бєлов систематично запізнюється, а Кріпак та Цертій не досиджують до кінця засідань. Всі перелічені депутати, за виключенням Кріпака, не входять до провладної більшості, а отже їх присутність суттєво не впливає на прийняття рішень.

Головні питання

Головною інтригою першого засідання було звільнення заступника міського голови Олександра Грабенка, звинуваченого у махінаціях із орендою землі. Рішення було прийняте, його підтримали 24 депутати. Що цікаво, це питання розкололо як провладну більшість, так і опозицію. Так, звільнення чиновника підтримали депутати провладних фракцій Нашого краю, Рідного міста, провладна частина БПП, Самопомочі і весь УКРОП (включно з опозиційним депутатом), а також опозиційна Свобода. Не підтримали відставку провладний Опоблок і опозиційні Батьківщина та РПЛ, а також частина БПП.

Друге важливе і досить суперечливе питання, що розглядалось – це питання повернення з оренди цілісного майнового комплексу державного комунального підприємства «Кіровоградтепло».

«Насправді ситуація в ДП «Кіровоградтепло» дуже складна. Безпосередньо за нашої підтримки їм вдалося отримати стартову номінацію на газ. Далі справа загальмувалася. Оскільки підприємство не може отримати банківські гарантії для реструктуризації боргів, його керівництво звернулося до нас, до міської ради, з проханням надати безпроцентну позику, або заплатити наперед за майбутнє тепло 27 мільйонів гривень. Висновок один: із цим підприємством місту стає невигідно працювати.

Хочу звернути увагу – ми вже надали для «ДП «Кіровоградтепло» усі пільги, які можна було надати. Вони не платять за оренду ЦМК, мають перед містом борг понад 30 мільйонів гривень, а тепер ми ще й входимо в зону максимальної від них залежності. Кропивничани просто стають їхніми заручниками. Крім того, сьогоднішня ситуація є реальною загрозою зриву опалювального сезону і припинення подачі тепла в квартири кропивничан, до соціальної інфраструктури – шкіл, закладів охорони здоров’я, дитячих садочків. Саме тому ми запускаємо механізм повернення майна теплового підприємства в управління громадою», – пояснив міський голова Андрій Райкович.

Однак як реагуватиме підприємство на таке рішення депутатів безпосередньо перед початком опалювального сезону? Чи погодиться орендар мирно віддати місту орендоване майно, чи не піде до суду? Чи не припинить свою роботу посеред зими? Питань багато, але одне зрозуміло напевне – з прийняттям такого рішення депутати сильно запізнились. Проте результат голосування – 31 «за» і лише один – «утримався».

Третє питання, яке викликало дискусію в сесійній залі, це звернення до щодо неприпустимості підвищення ціни на природний газ для побутових споживачів. Хоч тема нині гаряче дискутується в місті, проте сам проект рішення можна назвати популістичним. Вирішення подібних питань не відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування, тому, щоб оголосити публічно про свою позицію, представникам відповідної партії достатньо було б зібрати прес-конференцію або написати публічного листа від себе.

За даний проект рішення проголосувало лише 15 депутатів – представники фракцій ВО «Батьківщина», Опозиційний блок, ВО «Свобода», Радикальна партія, УКРОП, а також по одному представнику Нашого краю і БПП. Останній голос дивує найбільше, адже підвищення ціни було рішенням його вищого партійного керівництва.

На другому засіданні депутати затвердили кілька цільових бюджетних програм, зокрема Програму з озеленення, яку громадські активісти справедливо називають програмою зі знищення зелених насаджень у місті, і перейшли до земельних питань. За знищення зелених насаджень депутати проголосували одноголосно.

Порушення законодавства

На першому засіданні сесії депутати розглянули 14 проектів рішень, що не були оприлюднені на сайті міської ради за 20 робочих днів до їх розгляду, як того вимагає закон. Це, зокрема, питання встановлення заборони продажу алкоголю, звернення щодо неприпустимості підвищення цін на газ, затвердження кількох цільових бюджетних програм та земельних питань.

За такі рішення голосували всі присутні депутати. За всі 14 проектів рішень, які не були завчасно оприлюднені, проголосували Михайло Бєжан, Віталій Бєлов, Ігор Голофаєв, Сергій Горбовський, Михайло Демченко, Віктор Ксеніч та Лілія Матяшова.

Варто зауважити, що на попередньому засіданні попередньої 12-ї сесії (яка відбулась 06.09.2018) таких проектів було 27. Це були кілька проектів рішень про внесення змін до попередніх проектів рішень міськради, але переважна більшість стосувались земельних питань.

Тоді рекордсменами, які проголосували за всі проекти рішень з порушеннями, виявились Тетяна Волкожа та Микола Гамальчук, проте Михайло Бєжан, Олег Краснокутський, Андрій Кролевець, Лілія Матяшова, Віталій Пінчук, Григорій Сергієнко, Андрій Табалов та Олександр Шамардін були дуже близькими до рекорду – вони проголосували за 26 таких проектів рішень.
Отже, що ми бачимо? Депутати, що входять до провладної більшості, значно дисциплінованіші, і частіше відвідують засідання сесій. Проте, в той же час, вони частіше схильні до підтримки проектів рішень, що не відповідають інтересам громади…
Дмитро Сінченко, ГО «Асоціація Політичних Наук»

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»:
В соціальній мережі Facebook
За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Кіровоградській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація Політичних Наук», presscentr5@gmail.com.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».  В місті Кропивницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Асоціація Політичних Наук».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар