ЩО КРОПИВНИЦЬКІ ДЕПУТАТИ РОЗПОВІЛИ ПРО СЕБЕ НА ОФІЦІЙНОМУ САЙТІ МІСЬКРАДИ?

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт
З метою оцінки діяльності кропивницьких депутатів, активісти започаткували нову ініціативу – «Атестація депутатів місцевих рад». Ініціатива всеукраїнська, і у Кропивницькому нею займається ГО «Асоціація Політичних Наук». Отже, які результати аналізу сайту міськради?

1. Біографія, фото, інформація про діяльність
Цю інформацію містять повністю всі профілі депутатів. У когось менше інформації, у когось більше, але ж не всі депутати зробили досить корисного у житті, щоб можна було про це розповісти. Однак тепер кожен виборець може побачити, як виглядає той чи інший депутат, до якої фракції і комісії він входить, і чим він займався до обрання.
2. Засоби зв’язку з депутатом, інформація про прийом
Цей пункт також повністю реалізований. У кожного депутата є інформація, де і коли він здійснює прийом виборців, у кожного депутата вказано його електронну скриньку, і майже всі депутати вказали контактний телефон, за яким до них можна звернутись. Виняток становлять депутати Шутка (Наш край), Розгачов (Батьківщина) та Горбовський (УКРОП), профілі яких не містять жодного контактного телефона.
Натомість депутати Бєжан, Бєлов, Бойко, Гребенчук, Демченко, Деркаченко, Зайченко, Захаров, Капітонов, Колісніченко, Кріпак, Краснокутський, Ларін, Линченко, Маламен, Матяшова, Ніжнікова, Пінчук, Санасарян, Сергієнко, Смірнов, Табалов, Товстоган, Цертій, Шамардін, Яремчук вказали навіть мобільні номери телефонів. Щоправда не відомо, чи це особисті номери, чи помічників.
Якщо говорити по фракціях, то наймобільніші депутати – з БПП (4), Опоблоку (4), УКРОПа (3), РПЛ (3), Батьківщини (3), Нашого краю (3), Свободи (2), Самопомочі (2) та Рідного міста (1).
Чи справді депутати здійснюють прийом у зазначений час – тема одного з наступних матеріалів.
3. Статистичні дані про відвідування пленарних засідань, засідань постійних і тимчасових комісій
Цієї інформації немає у профілях депутатів, проте для неї створили окремий розділ на сайті, і при бажанні можна побачити, хто з депутатів працює, а хто – сачкує. Хоча відображати цю інформацію у профілях депутатів було б значно зручніше для виборців…
4. Звіти
Депутатські звіти публікуються як у профілях народних обранців, так і у окремому розділі. Одразу можна сказати, що всі мають звіт за 2016 рік, проте не всі депутати оприлюднили звіти за 2017 рік. Так, відсутні звіти депутатів Бєлова, Волкова, Гамальчука, Голофаєва, Калапи, Капітонова, Колісниченка, Ларіна, Линченка, Маламена, Матяшової, Ніжнікової, Пінчука.
Якщо говорити по фракціях, то не оприлюднили звіти вся фракція ВО «Свободи» (2 депутата), майже вся фракція Опоблоку (4 депутата), 3 депутата з БПП «Солідарність» та по одному з Нашого краю, Батьківщини, Самопомочі і УКРОПа.
5. Направлені запити, внесені проекти, пропозиції, поправки, виступи, дані про входження і роботу депутата у комісіях і органах, утворених радою, дані про зустрічі з виборцями, роботу в раді, громадську і наукову діяльність, статті, публікації у ЗМІ тощо
А ось тут – повний нуль. Жоден профіль жодного депутата не містить такої інформації. Згідно чинного регламенту, такі дані мали би вноситись до профілю кожного депутата апаратом міськради за ініціативою самого депутата. Схоже, такої ініціативи нема. Звісно, інформація не становить таємниці, і якщо виділити певний час та зусилля – її можна знайти. Однак пересічний виборець, для якого важливо знати, як працює його депутат, навряд чи буде цим займатись самостійно.
Маємо констатувати, що нинішні депутати – найдоступніші для своїх виборців, порівняно з усіма попередніми скликаннями. Проте, все одно ще є куди рости. Сподіваємось, згадані проблеми будуть оперативно виправлені.
Дмитро Сінченко, ГО “Асоціація Політичних Наук”
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»:
В соціальній мережі Facebook
За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Кіровоградській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація Політичних Наук», presscentr5@gmail.com, 0505641454.
Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Кропивницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Асоціація Політичних Наук».
Поширити:

Залишити коментар:

коментар