КП «ДНІПРО-КІРОВОГРАД». НА СКІЛЬКИ ПРОЗОРИМ Є ВОДОПОСТАЧАННЯ НА НАЙДОВШОМУ ВОДОГОНІ КРАЇНИ

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт

Із 14 липня обласне комунальне виробниче підприємство “Дніпро-Кіровоград” вводить у дію нові тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Для мешканців багатоквартирних будинків вартість становитиме 25,908 грн/м³ (було 20,796 грн/м³), для мешканців приватних будинків – 24,972 грн/м³ (було 20,196 грн/м³).

Підвищення тарифів на комунальні послуги завжди було чутливим, і викликало обурення у населення. Тому кожна хвиля підвищення цін закономірно підвищує інтерес до роботи усього підприємства.

В рамках аналізу ефективності комунальних підприємств «Асоціації Політичних Наук», підприємствам облради приділялось дуже мало уваги. Тож ми вирішили виправитись і зробили детальний аналіз закупівель комунального підприємства Кіровоградської обласної ради «Дніпро-Кіровоград».

Це підприємство є єдиним постачальником питної води для обласного центру і більшості районів області. Тож його ефективність і безперебійна робота є надважливими для населення Кропивниччини, а його діяльність, закупівлі та витрачання бюджетних коштів становлять суспільний інтерес.

Керівником «Дніпро – Кіровоград» майже сім років є Ілик Роман Григорович, а засновником, у далекому 1997 році, стала Кіровоградська обласна рада.

На сьогоднішній день дане підприємство має податковий борг, який становить більше 2 мільйони 664 тисячі гривень, що не заважає комунальному підприємству брати участь і навіть вигравати у державних тендерах. З кожним роком суми переможних тендерів зростають достатньо відчутно. Так, до прикладу, за перше півріччя 2018 року підприємство отримало контрактів на суму понад 18 мільйонів гривень, а за весь 2017 рік – трохи більше ніж 16 мільйонів. Нагадаємо, що відповідно до частини другої статті 17 Закону «Про публічні закупівлі» наявність податкового боргу є однією з підстав відмови учаснику в участі у процедурі закупівлі та  відхиленні тендерної пропозиції учасника. Тож досить дивним видається те, що на «Дніпро – Кіровоград» дія цієї норми Закону чомусь не розповсюджеється.

А тепер перейдемо власне до закупівель в яких наше піддослідне КП виступало замовником послуг. Згідно Закону «Про публічні закупівлі» наше підприємство відноситься до таких, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарства. А це означає, що на його діяльність поширює свою дію дуже цікавий пункт про те, що Закон «Про публічні закупівлі» до замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання застосовується за умови, що вартість предмета закупівлі товару, послуги дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт – 5 мільйонів гривень. Окрім того, для таких підприємств є ще цілий ряд додаткових «плюшок», проякі можна прочитати в Законі.

Якщо аналізувати дані по закупівлям, то всього протягом 2017 року відбулось 114 процедур, з яких 45 таких, що не відбулися. В закупівлях оголошених нашим КП взяло участь 90 учасників, а лотів, які закуповувались, було – 71. Очікувана вартість всіх закупівель становила понад 41 мільйон гривень, а економія за результатами року – майже 2 з половиною мільйони гривень.

За показниками, які взяти з сайту закупівель Прозорро, ми бачимо, що в більшості випадків при здійсненні закупівель «Дніпро – Кіровоград» не використовувало процедуру відкритих торгів. Якщо говорити про відсотковий показник, то відкриті торги застосовувались лише в 40,4% випадків.

Тепер поговоримо про ТОП предметів, які закуповувались даним КП протягом 2017 року. Таких предметів 6. Це обладнання і матеріали, паливно-мастильні матеріали, ремонтні роботи, хімічні речовини, розробка планів та паспортів, одяг та взуття.

На першому місці серед предметів закупівлі розмістились обладнання та матеріали. 28 процедур стосуються саме їх. І завдяки цим 28 процедурам підприємство змогло зекономити майже 350 тисяч гривень. Понад 4 мільйони гривень розділили між собою 22 унікальних переможці і двоє таких, які перемагали по 3 рази. Це ТОВ «Імперія-Мет» та ФОП Ярмак.

Ремонтні роботи замовлялись 10 разів восьми різним постачальникам. Щоправда ТОВ «Оберіг Єлисаветград»ставало переможцем тричі.Економія на ремонтних роботах за весь 2017 рік склала 700 тисяч гривень. На розробці паспортів та планів не вдалось зекономити нічого. «Дніпро – Кіровоград» мав три відповідні лоти, кожен з яких виграв новий постачальник. Загальна вартість послуг з розробки технічної документації склала понад 460 тисяч гривень.

Цікавинки починаються з закупівель одягу та взуття. Всі закупівлі, загальною вартістю майже 300 тисяч гривень, дістались ТОВ «ВКЦ Олеум», засновником та кінцевим бенефіціаром якого є депутатка міської ради від фракції «Рідний край» Катерина Шамардіна.

При закупівлях хімічних речовин та паливно-мастильних матеріалів активно використовувалась практика додаткових угод. Що значно зменшувало кількість закупленої продукції.

Так додаткові угоди були у трьох з п’яти випадків закупівель хімічних речовин. До прикладу, компанія ТДВ “ПХЗ “Коагулянт» (треба зауважити, що за останній рік ця компанія провела 8 операцій з офшорами) стало переможцем, обігнавши свого конкурента всього на три тисячі гривень. Завдяки додатковим угодам кількість закупленого товару склала майже на 104 тони менше. Середня ціна тонни гідрооксихлориду алюмінію, який закуповувався в даному випадку, на ринку України становить 5 тисяч гривень. Тож чи доцільним був вибір подібного постачальника?

Подібна ситуація склалась із закупівлею гіпохлориту натрію марки А. Переможцем в двох закупівлях стала ТОВ “КОМПАНІЯ “ХЛОРТЕХВОД”. За дві закупівлі було підписано 9 додаткових угод. Що зменшило кількість закупленого хімікату на 293 тони.

Не менш неоднозначна ситуація склалась при закупівлі паливно-мастильних матеріалів. При зазначеній економії в майже пів мільйона гривень, лише на закупівлях у ПП «Окко-контракт» було недоотримано 249 літрів бензину А-92, 11 літрів бензину А-95 та 50564 одиниці скрапленого вуглеводного газу. Слід зауважити, що саме це підприємство є передовиком у підписанні додаткових угод. Так у період з 21 по 28 серпня 2017 року КП «Дніпро-Кіровоград» та ПП «Окко-контракт» підписали 8 додаткових угод по двом закупівлям скрапленого газу. Що цікаво, чотирма угодами зменшено кількість закупленого газу для потреб Олександрійського ВКГ ОКВП «Дніпро-Кіровоград» на 5941 одиницю, а ще чотирма – збільшено на таку ж кількість одиниць але вже для потреб Знамʼянського ВКГ ОКВП «Дніпро-Кіровоград».

Для довідки:проект «Прозорі комунальні підприємства» здійснюється Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. ГО «Асоціація Політичних Наук» є регіональним партнером Центру «Ейдос» і займається впровадженням проекту в Кіровоградській області.

Олена Сінченко, Дмитро Сінченко, ГО «Асоціація Політичних Наук»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар