У воді багатьох криниць Кропивницького перевищений вміст нітратів

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Щомісяця Кіровоградський обласний лабораторний центр досліджує якість води в області. Перевірка вересня показала, що у водогоні централізованого постачання у Кропивницькому відхилень немає, а от у більшості криниць – перевищений вміст нітратів.

Протягом місяця у контрольних точках водогінної мережі міста було досліджено 13 проб, а з криниць – 10.

Централізоване водопостачання перевірялося за маркерними показниками: мікробіологічними та органолептичними. Спеціалісти з’ясували, що у жодній із проб немає відхилень.

Всі проби відповідали вимогам Держстандарту. За тими показниками, які досліджувались,  вода відповідала нормативним документам.

Результати дослідження Першій електронній прокоментувала завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ “КОЛЦ МОЗ України” Тетяна Скапа:

“На момент, коли вода перевірялася, показники відповідали вимогам нормативних документів. Але якість води може також мінятися. Якість її джерела залежить від погодних умов, від викидів, наприклад, буває хтось несанкціоновано зливає щось у річку. Хоча в нас, на Кіровоградщині, такого не було зафіксовано.

У серпні досліджували централізовану мережу за більш детальними показниками, то і там немає відхилень. Тоді відбиралася вода із резервуару чистої в зоні 1А (та, що подається на місто) із водогону “Дніпро-Кіровоград”. Там не було шкідливих відхилень. Не відповідав нормі тільки показник пеманганантного кисню, але, скоріш за все, це пов’язано зі спекою”

вода кран

Із громадських криниць Кропивницького було взято 10 проб води. Більшість із них не відповідають нормам. Тільки одна криниця майже “чиста”:

“Із 10 проб за мікробіологічними показниками не відповідали стандартам 4 криниці. За органолептичними показниками відхилень не зафіксовано. За фізико-хімічними показниками 9 проб не відповідали вимогам за різними критеріями: підвищена жорсткість, перевищував сухий залишок, в деяких криницях – сульфати.

За санітарно-токсикологічними показниками відповідала нормам лише одна проба – вул. Гетьмана Сагайдачного, 91.  Ця криниця мала відхилення лише за мікробіологічними показниками, все решта – у нормі”, – каже Тетяна Скапа.

9 із 10 криниць мають відхилення за досить важливим показником – санітарно-токсикологічним. У восьми з них – підвищений вміст нітратів. За словами Тетяни Скапи, це особливо небезпечно для дітей до трьох років:

“Нітрати є показником, від якого залежить розвиток такого захворювання як метгемоглобінемія у дітей. Є дітки, які знаходяться на штучному вигодовуванні. Якщо дитині до трьох років батьки приготують суміш на воді з перевищеним вмістом нітратів, є ризик захворювання на метгемоглобінемію”, – зауважує  завідувач відділу.

МетгемоглобінеміяДовідка:

Метгемоглобінемія – захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну в крові. Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини, особливо дітей. Чим менша дитина, то тяжче перебігає хвороба. Перебіг хвороби у дітей, у яких виникає це отруєння, супроводжується проносами, розладами серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку.

Порівнювати якість води у централізованому водопостачанні та криницях не можна, адже досліджувалася вона за різними показниками. Тобто не можна стверджувати, що в централізованому водопостачанні вода краща, ніж в криницях. Але вода “з труб” проходить кілька етапів очищення, а природна – ні. Тим паче що підприємство, яке постачає воду населенню, має відбирати проби води до очистки та після. Таким чином відбувається контроль за основними показниками. Вода з криниць перевіряється тільки лабораторіями і не проходить спеціальної очистки. А на неї так само, як і на джерело водогону, впливають ряд чинників: погодні умови, хімічні добавки у грунті тощо.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар