До гуртожитку для переселенців на Кіровоградщині деякі ставляться скептично, але для когось – це єдиний шанс

© YouTube

Із початком воєнних дій на Сході ЄС став союзником України у розв’язанні гуманітарних проблем нашої країни. Свої зусилля наші європейські партнери спрямували на допомогу внутрішньо переміщеним особам.

У 2014 році Делегація ЄС в Україні оголосила конкурс на надання підтримки проектам, спрямованим на допомогу громадам, які постраждали від російської агресії на Сході. Ініціатива мала на меті підтримку постраждалого населення через низку грантів. У рамках програми ЄС з «Підтримки української політики регіонального розвитку» загальна сума виділених коштів склала 17 мільйонів євро. Кожний проект мав отримати від €200 тис. до €2 млн на його реалізацію, розповідає аналітик Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» Віталій Горобець. Програма охопила всю країну, за винятком окупованих територій. За умовами грантів, щонайменше 10% від загальної вартості проекту мали бути виділені з місцевого бюджету. Протягом 18 місяців проект мав бути закінчений і результат продемонстрований громадськості. В результаті конкурсу було відібрано 18 проектів, один із них виборола і Кіровоградщина. Проект «Побудуймо майбутнє разом!» передбачає відбудову гуртожитку та дитсадка для внутрішньо переміщених осіб та осіб пільгових категорій у селищі Новгородка.

«Нова газета» не вперше повертається до теми «грантового» гуртожитку для переселенців. Нагадаємо: проект «Побудуймо майбутнє разом!» передбачає реконструкцію п’ятиповерхового гуртожитку та дитячого садка «Світлячок» у селищі Новгородка, що розташоване за 40 кілометрів від Кіровограда. Гуртожиток Новгородківського ПТУ №36, як і приміщення дитсадка, майже десять років стояли пусткою: вибиті вікна, розкрадене майно, залишалися лише стіни, які, проте, придатні для відновлення. Недалека відстань від обласного центру та наявність підходящого об’єкта для реконструкції стали чинниками, що вплинули на позитивне рішення експертів ЄС щодо надання гранту.

На ремонт гуртожитку, де зможе проживати орієнтовно 150 сімей, або майже 450 осіб, передбачено виділення 284957 євро, відновлення дитсадка на 70 місць та закупівля необхідного обладнання коштуватиме 94210 євро. Грантовий контракт розрахований на 18 місяців та 711 тисяч євро фінансування.

Проект презентували в Кіровограді 17 серпня 2015 року. За умовами співфінансування (10% – із місцевих бюджетів, 90% – кошти ЄС) із Новгородківського районного та селищного бюджетів було виділено 410 тисяч гривень, ці кошти разом із коштами селищного бюджету (500 тисяч гривень) передали до обласного бюджету. У березні нинішнього року депутати обласної ради таки проголосували за виділення з обласного бюджету 6366 тис. грн відповідно до умов співфінансування.

Робочу групу, яка опікується проектом, очолив колишній нардеп і будівельник за спеціальністю Валерій Кальченко. Вже в серпні, після презентації проекту та детального вивчення потреб у фінансах, виявилося, що доведеться економити. Тоді й відчули дефіцит у 9 млн грн на відбудову гуртожитку і садка. З цією цифрою звернулися до грантодавців, разом з тим задекларувавши готовність економити на чому буде можливість. (І зекономили: 25% за рахунок того, що пізно були включені в роботу: контракт був підписаний 13 березня, а робоча група створена 2 червня. Крім того, група була розрахована на 5 чоловік, а працює в проекті троє – розповів у коментарі нашому кореспондентові Валерій Кальченко під час візиту до Новгородки для огляду об’єктів).

Як розповіла радник з питань внутрішньо переміщених осіб Міністерства соціальної політики Світлана Томашевська, попри те, що в гуртожитку будуть створені комфортні житлові умови, молоді сім’ї неохоче погоджуються на переїзд до Новгородки з Кіровограда.

«Подбавши про житло, керівники проекту не взяли до уваги ще один нюанс – перспективу працевлаштування, якої немає в Новгородці». Тому, за словами Світлани Томашевської, більшість охочих заселити гуртожиток – пенсіонери, яким не доведеться шукати роботу, або люди з віддалених куточків області. Крім того, досі не визначена ціна за проживання в соціальному гуртожитку. «Люди погоджуються на житло, фактично не знаючи, скільки їм доведеться платити за місяць проживання. Попередньо це буде 600−800 гривень. Тільки у вересні стане відома остаточна сума», − розповіла Світлана Томашевська.

То коли ж перші родини зайдуть у свої нові квартири? Координатор проекту Валерій Кальченко прогнозує, що першим здадуть в експлуатацію дитячий садок. Відкриття закладу запланували до Дня будівельника – у другу неділю серпня.

− Що стосується гуртожитку, то протягом періоду будівництва виникло багато додаткових питань, вирішення яких потребує незапланованих витрат. Зараз ми ведемо переговори з ЄС, і нам уже продовжили термін контракту на три місяці. Крім того, ціни на будівельні ресурси – матеріали, електроенергію, транспортні витрати − виросли на 32% − це ще одна серйозна проблема, що потребує перегляду кошторису. Причому зарплату будівельникам ми не підвищували. Попри всі незаплановані нюанси, об’єкт будемо здавати в експлуатацію восени. Запевняю вас: гуртожиток порожнім не буде, − розповів Валерій Кальченко.

На першому поверсі гуртожитку працюватиме перукарня і майстерня з ремонту взуття та одягу. на кожному поверсі (із другого по четвертий) розміщуватимуться по чотири блоки, кожен з яких складається з восьми кімнат. кожен із блоків матиме власні санвузли, душові, кухню і побутову кімнату.

Поки що проживати в новгородківському гуртожитку висловили бажання 82 сім’ї внутрішньо переміщених осіб. Збирали охочих через районні держадміністрації: кожна РДА отримала завдання знайти бажаючих переїхати до Новгородки, і до кінця грудня робоча група вже володіла даними щодо кількості майбутніх мешканців гуртожитку. Серед них і молоді  повноцінні сім’ї, і одинаки.

Один із тих, хто дуже чекає здачі в експлуатацію соціального гуртожитку, – 68-річний Володимир Геннадійович, який разом із дружиною приїхав до Кіровограда з Донецька у липні 2014 року. Ось уже другий рік він винаймає квартиру, витрачаючи на це близько трьох тисяч гривень щомісяця.

– Дві з половиною тисячі гривень за оренду житла, плюс 500-600 гривень − комунальні платежі… Дуже важко нам із дружиною збирати ці гроші. Ми пенсіонери, я дуже хвора людина, стан здоров’я не дозволяє займатися підробітком. Тому, коли дізналися про можливість отримати дешевше житло, дуже зраділи. Завдяки цьому гуртожитку в багатьох переселенців-пенсіонерів з’явиться можливість не виживати, а жити, – вважає Володимир Геннадійович.

Подружжя ще не знає, якою буде ціна за проживання в гуртожитку, але сподівається, що не більше 800 гривень.

Місцеві жителі вважають, що Новгородці неймовірно пощастило у тому, що для реалізації проекту «Побудуймо майбутнє разом!» обрали саме їхнє селище. Селищний голова Олександр Сириця теж не приховує задоволення: у першу чергу через те, що за кошти ЄС вдалося вирішити проблему дошкільного навчання: до цього часу в селищі працює лише один дитсадок. Крім того, вдалося зберегти будівлю гуртожитку, яка б рано чи пізно стала руїною (так, як це сталося з тисячами об’єктів ще радянських часів).

− Я впевнений, що війна колись закінчиться, люди повернуться додому, а гуртожиток і садок залишаться для Новгородки. Хоча ми в першу чергу селитимемо, звичайно ж, переселенців. Як тільки гуртожиток буде зданий в експлуатацію, перші півроку триматимемо місця для переселенців, а вже потім, якщо залишаться квартири, то будемо селити учасників АТО, молодих фахівців, − розказав Олександр Антонович.

Проблему забезпеченості роботою селищний голова вважає не тільки рисою Новгородки. Каже, що селище допомагатиме переселенцям у працевлаштуванні як зможе: шестеро осіб візьмуть на роботу у відновлений дитсадок, бажаючим відкрити власну справу створять усі умови, обіцяють підмогу і місцеві фермери.

 Інна Тільнова, Нова газета
Поширити:

Залишити коментар:

коментар