Ключі вручили, ключі забрали

Учора у Кіровограді здали в експлуатацію другу чергу житлового будинку по вулиці Генерала Жадова, 22. Два під’їзди цієї семиповерхівки були заселені ще 8 років тому. І ось, нарешті, до нього добудували третій під’їзд на 28 квартир.

Оперативно впорався з цим завданням забудовник «Ескалібур -3000», який за рік виконав усі передбачені роботи.

Проанонсоване наприкінці липня відкриття нового будинку мало відбутися ще до Дня Незалежності, але перерізання стрічки кілька разів відкладалося через облаштування прибудинкової території та незавершеність внутрішніх робіт.

І ось квартирне питання для 28 молодих кіровоградських сімей вирішили. Щоправда, не всі ощасливлені сім’ї — молоді. За час очікування власного житла більшість новоселів встигли перетнути умовну вікову межу, адже чекати ключів від своїх квартир їм довелося по 8-10 років. Скажімо, один із «молодих», що отримав житло за квотою СБУ, стояв на нього в черзі ще з початку 90-х і встиг за цей час дослужитися від лейтенанта до полковника.

Більшу частину квартир у цьому будинку профінансувало обласне управління Служби безпеки України. 12 сімей отримали квартири за квотою Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (ДФ СМЖБ). Решту профінансували з бюджету міськради і віддали під соціальне житло. Вартість одного квадратного метра житла у новобудовах для Кіровограда становить 4411 грн., що є однією з найнижчих в Україні з-поміж обласних центрів.

Кореспондент Першої електронної поспілкувався з новоспеченими власниками квартир.

— До Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву ми звернулися через те, що для нас це чи не єдина реальна нагода отримати прийнятний кредит на придбання житла, — розповідає Олександр. — Банківські умови мають такі драконівські відсотки, що з нашими середніми зарплатами вони нам просто не по кишені. А тут лише 3% річних. Якщо ж в сім’ї є одна дитина, то сплату відсотків бере на себе Державний фонд СМЖБ. За двох дітей вартість квартири знижується на 25%, а за трьох – наполовину.

Хоча і тут є свої підводні рифи, зауважує він. Пільги чинні лише тоді, коли ви берете кредит для інвестування в будівництво, а не на придбання житла. А як у нас будують, відомо всім: можна полічити на пальцях однієї руки будинки у Кіровограді, що звели для молодих сімей за останні понад десять років. Тож багато молодих сімей вже стали літніми, так і не отримавши ніякого житла. Скажімо, п’ять щасливих сімей, які сьогодні отримали квартири, перейшли на цей об’єкт із вул. Васнецова, 8, де ще у 2006 році мали збудувати 36-квартирний будинок. Та віз і нині там, як і решта сімей.

— Тому потрапити у вузьке коло нових власників новозбудованого житла для нас неймовірне щастя! — продовжила дружина Олександра Тетяна. — Хочеться подякувати забудовнику «Ескалібур-3000», який так швидко і якісно зумів звести нам житло і дирекції та всьому колективу Кіровоградського регіонального відділення ДФ СМЖБ. Бо від їхньої сумлінної та злагодженої роботи багато що залежить. Приміром, об’єкт, що на вул. Васнецова, 8 став проблемним саме через тодішнього забудовника – ТОВ «Регул» і недобросовісного попереднього директора регіонального відділення ДФ СМЖБ Зраєва, який просто розікрав наші гроші, і зараз знаходиться під слідством. Та найголовніше, що у нас вкрали – це час. За ці 8 років значно зросли ціни на житло. Якщо тоді наша трикімнатна квартира коштувала 85 тис. грн., то тепер вона коштує 350 тис. грн. Для багатьох сімей ця сума виявилася вже непідйомною, тому вони й відмовилися переглядати вартість квадратного метра свого житла згідно нових вимог. І лише п’ять сімей з 36-ти погодилися на це. Всі решта залишилися чекати на продовження будівництва будинку на Васнецова, 8. Але за старими цінами це зробити уже нереально, і жоден забудовник за це не візьметься. Ось така тупикова ситуація.

Церемонія вручення ключів завершилася, керівники міста й області перерізали стрічку, і власникам дозволили оглянути свої помешкання. Квартири ще потребують суттєвих капіталовкладень – є лише непоштукатурені стіни, вікна і двері. Згідно з договором, встановили лічильники на газ і воду, а також газові плити. Усе інше власники будуть встановлювати за свої кошти. Після оглядин з’ясувалося, що вручення ключів – це показова вистава для телекамер, і мешканцям запропонували здати реквізит.

Повноправними власниками вони зможуть стати тоді, коли отримають в БТІ техпаспорт на квартиру, свідоцтво про право власності, затверджене сесією міськради, і оформлять страховку. Тож попереду їх чекає чимала бюрократична епопея, а потім ще ремонтна «одіссея». Скоріш за все, до опалювального сезону, який розпочнеться вже за місяць, з цим впоратися вони не встигнуть, тож заселення нового будинку переноситься на наступний рік.

Олександр Прилипко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар