У громаді на Кіровоградщині підтримали плани будівництва заводу

© pixabay.com

Депутати Смолінської ТГ надали згоду на будівництво підприємства з виробництва ядерного палива на території громади. Як зазначено у рішенні сесії з цього питання, виконавчі органи Смолінської селищної ради мають сприяти забезпеченню соціального і технічного супроводу проєктування та будівництва підприємства.

Нагадаємо, майданчик з будівництва заводу з виробництва тепловиділяючих збірок для потреб атомних електростанцій виділили неподалік Смолінської шахти і урочисто «відкрили» за участі тодішнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова.

Відбувалось це ще задовго до 2014 року і планувалось як «співпраця» з «Росатомом». Однак 2014 рік змінив усі плани і Україна у своєму розвитку атомної промисловості однозначно і категорично переорієнтувалась на американського виробника і постачальника паливних збірок для АЕС компанію Westinghouse.

Ідею будівництва самого заводу в Україні відклали, але не відкинули, розглядаючи при цьому три варіанти, один із них – неподалік Смолінської шахти, термін експлуатації якої практично закінчився.

Ще у 2022 році повідомлялось, що Енергоатом спільно з Westinghouse працює над створенням виробництва свіжого ядерного палива в Україні. Йшлося про те, що у листопаді 2022 року ДП «НАЕК «Енергоатом» наказом Міненерго призначене оператором майбутньої ядерної установки з виробництва тепловидільних збірок для реакторів АЕС (зауважимо, що у статуті Компанії вказано, що органом її управління є Кабінет Міністрів, але постановою Кабміном на Міністерство енергетики покладено функції з реалізації державної політики у сфері використання ядерної енергії та радіаційної безпеки, захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання об’єктів державного підприємства НАЕК «Енергоатом»).

У грудні того ж року НАЕК «Енергоатом» розробив та погодив дорожню карту проєкту будівництва комплексу з виробництва ТВЗ за технологією Westinghouse.

«Наразі повністю окреслено графік виконання робіт і вже триває їхня передпроєктна частина, а введення комплексу в експлуатацію заплановано на 2026 рік», – інформував «Енергоатом».

Варто зазначити, що торги на розробку обґрунтування будівництва комплексу з виробництва тепловиділяючих збірок були заплановані на лютий 2023 року, але завадила війна.

Передпроєктні роботи з вибору майданчиків для будівництва доручили Київському науково-дослідному та проектно-конструкторському інституту «Енергопроект». Договір було укладено 21 листопада 2022 року, передбачений термін виконання робіт – два місяці. Але 6 лютого було внесено зміни і збільшено термін виконання робіт на місяць. Вартість робіт складала 1,4 млн грн.

У березні 2023 року, як свідчить повідомлення у системі електронних торгів ProZorro, відокремлений підрозділ НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ» «Атоменергомаш» оголосив тендер на розробку техніко-економічного обґрунтування об’єкту будівництва «Технологічний комплекс із виробництва тепловидільних збірок». Очікувана ціна – 42,327 млн грн.

Аукціон планувався на 17 березня. Загалом же очікуваний термін експлуатації комплексу має становити не менше 60 років. У технічних обгрунтуваннях, до яких повернулись уже тепер, мають бути передбачені заходи щодо аварійного планування, забезпечення фіззахисту, створення системи дезактивації, створення системи збору та транспортування твердих і рідких радіоактивних відходів (за потреби). Крім того, ТЕО має визначити перелік будівель і споруд, що передбачені у складі комплексу.

Усе це, як зазначалось депутатами під час обговорення на сесії у Смолінській селищній раді, в тому числі й комунікації та приміщення під адмінкорпус і деякі виробничі об’єкти, є на території Смолінської шахти і пропонованому поряд з нею майданчику. Смолінці розраховують, що для будівництва заводу оберуть саме цю територію. Наскільки це важливо для розвитку селища – зрозуміло без пояснень. Адже це і робочі місця, і солідні відрахування до бюджету, і вирішення багатьох назрілих соціальних питань громади.

Володимир Тільнов для Першої електронної газети

Читайте також: Депутати лобіюють збереження шахт і будівництво заводу ядерного палива на Кіровоградщині

Поширити:

Залишити коментар:

коментар