Американці згодились побудувати на Кіровоградщині завод ядерного палива

Американська компанія Westinghouse готова взяти участь у будівництві заводу з виробництва ядерного палива в Україні, який буде розташований у селищі Смоліне Кіровоградської області. Цей проект є найбільшим в російсько-українській співпраці у сфері ядерної енергетики.

Про це повідомив президент і генеральний директор Westinghouse Денні Родерік – інформують “Подробности”. “Якщо Україні це буде необхідно, ми розглянемо таку можливість участі в будівництві заводу”, – сказав Родерік.

Акціонерами компанії з російського боку є паливна компанія “ТВЕЛ” (50% мінус 1 акція), з української сторони – ДК “Ядерне паливо” (50% плюс 1 акція). Потужність підприємства повинна скласти 400 тонн урану на рік, або 800 тепловиділяючих збірок, що перевищує потреби України і створює заділ для експорту готової продукції в треті країни.

За словами президента українського концерну НАЕК “Енергоатом” Юрія Недашковського, російська сторона не виконала взяті на себе зобов’язання. “Тендерна документація передбачала, що в разі невиконання своїх зобов’язань переможцем тендеру право побудувати завод з виробництва ядерного палива отримує компанія, яка зайняла друге місце, такою компанією є Westinghouse”, – сказав Недашковський.

Нагадаємо, що за інформацією Держслужби статистики, Україна в 2014 році закупила ядерне паливо на загальну суму $ 628 176 000. За даними відомства, в минулому році для українських АЕС закуповувалося паливо російського виробництва на $ 588 млн 830800 і шведського виробництва на $ 39 млн 345,2.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар