Депутати лобіюють збереження шахт і будівництво заводу ядерного палива на Кіровоградщині

фото: ukurier.gov.ua

Кіровоградська обласна рада звернулася до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виведення з кризи державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», збереження атомно-промислового комплексу держави та будівництва заводу з виробництва ядерного палива.

Відповідне рішення підтримали 46 депутатів у ході сімнадцятої сесії сьогодні, 4 липня, інформує Перша електронна газета.

«СхідГЗК» – єдине урановидобувне та уранопереробне підприємство в Україні. На сьогодні воно перебуває у кризовому стані через тривалу зупинку виробництва у 2022 році. Кредиторська заборгованість підприємства складає 3,7 мільярда гривень.

Фінансовий стан підприємства за останні місяці погіршився, зупинено виконання будь-яких платежів, існує реальна загроза зупинки виробництва, повернення до тривалого простою комбінату, що спричинить руйнацію урановидобувної та уранопереробної промисловості України», – зазначають депутати.

У зверненні обласна рада просить Президента України забезпечити виконання Кабміном заходів щодо затвердження Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу до 2026 року та вжити кроки для фінансування ДП «СхідГЗК» з метою збільшення виробництва уранового оксидного концентрату для повного забезпечення потреб вітчизняної атомної енергетики.

Також звернулися до Кабміну щодо надання бюджетної підтримки підприємству на покриття витрат виробництва урану у розмірі 1 мільярд 75 мільйонів гривен з розрахунку на рік; надання кредиту 900 мільйонів гривень на 3 роки під гарантії ДП «НАЕК «Енергоатом»; запобігання банкрутства або санації ДП «СхідГЗК»; погодження будівництва заводу з виробництва ядерного палива на території Кіровоградщини; продовження видобування уранової руди Смолінською шахтою та інші.

Нагадаємо, обласна рада спробує вивести з кризи урановидобувну галузь і «СхідГЗК».

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар