“Малятку потрібна допомога!” – як шахраї спекулюють образами дітей, ВПО і воїнів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

«Шановні місцяни, мешканці нашої громади та околиць!! Щойно народжений хлопчик (всього дві години від народження!!!) потребує операції! Просимо МАКСИМАЛЬНОГО ПЕРЕПОСТУ!!!». Таке повідомлення зі страшними фото хворої крихіточки і паспортом його «матері» з’явилося днями у Фейсбук-групі «Новоархангельщина». Там же – номер картки «лікаря волонтера», який збирає гроші на лікування новонародженого.

Перша електронна газета вирішила підтримати маму-переселенку Аню Шатайло і її дитя. Щоб не поширювати бездумно чужий пост, ми почали шукати героїню допису, а знайшли … імовірних шахраїв.

«Крихітному малятку ще не встигли навіть дати ім’я, мама у пологовому будинку, досі приходить в себе та постійно плаче, адже вона переїхала з Дніпровської області до нашого містечка, та ще не має багато знайомих у нашому місті, чекати на допомогу немає від кого, а сама вона нажаль немає таких коштів, тому звертаємося де можемо, адже тільки разом ми сильні.

У хлопчика складний діагноз (нейрорахішизис попереково-крижового відділу хребта з ліквореєю) який оперують у перші години життя, щоб врятувати! Вартість витратного матеріалу на операцію 38 000 грн! Родина просить допомоги у всіх добрих сердець, адже малятко тільки почало своє життя. Знаємо як важливо саме зараз прооперувати, бачимо результат не одного врятованого дитячого життя! Віримо, що і новонароджене сонечко знайде свого земного Ангела-охоронця, і буде жити!

Допомогти можна за реквізитами: Карта приват банку Лiкар волонтер 4149499378926834»

На такий душевний допис користувачі Фейсбук одразу почали реагувати лайками, репостами і коментарями зі словами підтримки. Можливо, хтось підтримав і фінансово. Адже дитя на фото і слова зі страшним діагнозом дійсно викликають бажання допомогти.

image

Ми одразу звернулися у Новоархангельський центр первинної медико-санітарної допомоги, де за логікою опублікованого допису мала бути породілля. Як повідомив директор Центру Ярослав Козаченко, цього тижня у закладі не було породілей-переселенок з Дніпропетровської області. За його словами, ім’я «матері» – Аня Шатайло – працівникам закладу не знайоме. Не чули про неї ні в Кропивницькому міському пологовому будинку з функціями перинатального центру, ні в Перинатальному центрі Кіровоградської обласної лікарні.

Перевіряючи особу «породіллі», побачили, що у соцмережах є чимало акаунтів з ім’ям «Аня Шатайло», а також Анна, Анюта, підписи українською й англійською мовами. Проте серед них немає осіб, максимально схожих на дівчину з фото посту про допомогу.

Згідно з сервісом МВС з пошуку документів, паспорт, опублікований у дописі, дійсно існує і не вважається викраденим чи втраченим. Проте ми не знайшли жодного підтвердження, що ця жінка є молодою мамою і потребує фінансової підтримки на лікування дитини.

Щодо діагнозу «новонародженого» – нейрорахішизис попереково-крижового відділу хребта з ліквореєю – то це не просто набір страшних слів, така хвороба дійсно існує. Зокрема, про неї згадують волонтери Всеукраїнської благодійної організації «Мама і немовля». Влітку 2019 року вони інформували про терміновий збір коштів для малюка з таким діагнозом. Імовірно, що саме цей допис був кимось скопійований і доповнений словами про матір-переселенку для подальшого використання з шахрайською метою. Більше дописів, оголошень чи наукових статей саме з таким діагнозом ми не знайшли (нагадаємо, що пошук у Гугл здійснюється за чіткою комбінацією слів і якби таке словосполучення ще колись кимось використовувалося, крім двох згаданих дописів, то Гугл знайшов би цю інформацію).

image

Ми вирішили перевірити «лікаря-волонтера», який збирає на свою картку гроші для операції. Через додаток «Приват24» дізналися його прізвище. Виявляється, таких фахівців немає ні в Новоархангельську (це підтвердив директор тамтешнього ЦПМСД Ярослав Козаченко), ні в Кіровоградській області. В електронній базі медиків, які працюють в державних медзакладах України, він теж відсутній.

image

В соцмережах нам вдалося знайти аналогічні дописи про допомогу «Шановні місцяни, мешканці нашої громади та околиць!!…» (і далі за текстом).

Їх поширювали у Фейсбук-спільнотах різних регіонів України. Найбільше – Волинь, Львівщина, Чернівецька область. А також у спільнотах Польщі. Перші дописи з’явилися вранці 6 листопада.

6

image
image

Ми намагалися зв’язатися з головлікарем пологового будинку у Луцьку, адже це місто було першим, де з’явився заклик про допомогу.  У реєстратурі нам вдалося з’ясувати, що такої пацієнтки (Аня Шатайло) в базі закладу немає. На питання, чи оголошують їхні лікарі збори коштів на потреби пацієнтів, однозначно відповіли, що ні. Щодо прізвища «лікаря», чия картка вказана в дописі, то такого тут теж не знають.

Щодо особи, яка поширює ці дописи, то автором більшості з них є акаунт «Андрій Тітаренко». Станом на 22 листопада, коли ми почали працювати над цим матеріалом, його сторінка була закрита для сторонніх, інформації про особу немає, крім двох фото юнака у військовій формі з шевронами десантно-штурмових військ і в польовій обстановці. У стрічці розміщено кілька дописів про фінансову допомогу матерям і хворим діткам. Ми перевірили інформацію з цих дописів і знайшли в соцмережах гнівні відгуки користувачів про шахрайство.

404312854-365940985886403-5720372285675106836-n

Важко повірити, що в часи війни людина у військовій формі може бути шахраєм. Проте фото на Фейсбук не є підтвердженням того, що ця сторінка належить саме воїну і вказане ім’я є справжнім. Ми написали «Андрію» в приватні повідомлення, щоб з’ясувати – можливо, він і сам є жертвою шахрайства. Відповіді, що очікувано, не отримали. Проте його допис у спільноті «Новоархангельщина» зник того ж дня.

Також він «почистив» свою стрічку від усіх попередніх постів про допомогу, а для інших користувачів Фейсбуку зробив доступною свою сторінку з “сімейними фото”, опрацьованими у фоторедакторі, і дописами патріотичного характеру, датованими ще липнем і жовтнем цього року. Про те, що це саме та сторінка, а не аналогічний акаунт, свідчить повідомлення від журналіста Першої електронної газети, яке збереглося в архіві месенджера. Відзначимо, що

image

Оскільки такі дії викликають підозру, що шахраї спекулюють іменами й образами військових і переселенців, ми звернулися за консультацією в обласне управління поліції. Там підтвердили, що подібні публікації про грошову допомогу можуть бути справою рук зловмисників, а не благодійників.

Як діяти, якщо ви побачили, пост про допомогу, але не впевнені в її правдивості, Першій електронній газеті розповів лейтенант поліції Євгеній Бондаренко, інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Кіровоградській області:

«Сьогодні існує багато різноманітних схем шахрайства в інтернеті.

Наприклад, шахраї можуть легко зламати обліковий запис в соцмережах. Для цього надсилають вам фішингове посилання під виглядом пропозицій взяти участь у голосуванні, конкурсі, пропозицій роботи в інтернеті тощо. Перейшовши за посиланнями, ви вводите логін і пароль від свого акаунту, які автоматично стають відомі шахраям. І все – вони вже керують вашою сторінкою. А тоді можуть або розсилати вашим друзям прохання «позичити гроші до завтра» чи підтримати якийсь нібито благодійний збір, де також вказані банківські картки шахраїв.

Для того, щоб від вашого імені поширювати, наприклад, інформацію про збір коштів на якусь благородну справу (а насправді гроші йдуть на рахунки шахраїв), їм не обов’язково ламати ваш акаунт. Можна його просто скопіювати. Жертвами такого шахрайства стають люди, чиї акаунти незахищені налаштуваннями приватності, а особисті дані, фото, стрічка є відкритими для всіх користувачів соцмереж.

Якщо ж просто гортаєте стрічку, побачили оголошення про допомогу і хочете підтримати людину, то спочатку перевірте першоджерело посту. Хто його поширив, коли, можливо, це вже застаріла інформація. Перевірте, чи є аналогічні пости в інших спільнотах і хто їх поширює – можливо, це масова шахрайська розсилка».

Євгеній Бондаренко наголошує: якщо хочете допомогти, то робіть це через добре знайомих і перевірених людей, бо насправді можете «допомогти» лише шахраям. Якщо в пості вказані номери телефонів, не лінуйтеся передзвонити й уточнити інформацію, звіряйте прізвище власника картки і людини, для якої збирають гроші.

А якщо у вас після цього залишилися стійкі сумніви щодо правдивості збору, реальності власників акаунтів, які поширюють цю інформацію, то максимально фіксуйте все скрінами екранів, переписки, коментарів тощо і звертайтеся в поліцію.

У випадках інтернет-шахрайства необхідно написати заяву в департамент кіберполіції України за посиланням.

Без звернень громадян поліція не зможе виявити і зупинити шахраїв.

Перша електронна газета встигла зафіксувати згадані оголошення про «допомогу породіллі-переселенці і важкохворому малюку» до того, як автори їх видалили. Ці матеріали також передані кіберполіції.

image

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар