Парк перемоги над деревами, або Вшанували по-кропивницькому

У кропивницькому парку «Перемоги», на обслуговування якого у 2023 році з міського бюджету виділили понад 4 мільйони гривень, всохли десятки дерев. У міському управлінні ЖКГ запевняють: жовте та сухе листя не свідчить про те, що дерева загинули, водночас інвентаризацію не проводили через війну.

Всохлі дерева помітили журналісти Першої електронної газети 1 вересня – близько двадцяти кущів, кілька акацій уздовж проїжджої частини, всохлі саджанці дуба червоного на алеї міст-героїв, посохлі квіти та кущі у різних частинах парку.

Функції з утримання парку покладені на ТОВ «АІС «БУДКОМ» (угоду з ним управління ЖКГ уклало у січні 2023 року). За інформацію, яку надало управління ЖКГ у відповідь на журналістський запит, у 2023 році сума на догляд парку становить 4,3 млн грн.

My-Collages-1

«Утримання передбачає широкий комплекс робіт, необхідних для функціонування та належного утримання Парку, в тому числі утримання зелених насаджень», – пояснюють комунальники.

З початку повномасштабного вторгнення нові алеї на честь міст-героїв з’являються у парку щовесни – у позаминулому році в парку висадили 20 дубів, у 2023 – десять. Щоразу це відбувалося за участі камер та журналістів, але до осені, як свідчать фото, про саджанці забувають, тож літо переживають не всі висаджені дерева.

My-Collages-3

За інформацією чиновників з ЖКГ, відсоток приживлюваності молодих дерев становить 90-100%, проте під час візуального огляду цих дерев навіть не фахівцям стає зрозуміло: частина рослин всохла без поливу і надана управлінцями цифра не відповідає дійсності.

(До речі, 1 вересня ми не побачили біля дерев лунок та слідів поливу, проте після того, як у соцмережах почали поширювати фото всохлих дерев, ці лунки з’явилися).

Наприклад, у відповідь на наше запитання про всохлі червоні дуби, які висадили навесні 2023 року на честь деокупованих міст Охтирки, Бучі, Херсона, Ірпеня та інших постраждалих від російської агресії міст, в управлінні ЖКГ зазначили:

«Після візуального обстеження цих дерев встановлено, що вони знаходяться в задовільному стані. Через посушливу погоду влітку листя молодих саджанців може жовтіти, але це не свідчить про те, що дерева всохли».

My-Collages-2

Іншої думки про стан дерев кропивницький дендролог Євген Ткачук, який на прохання наших колег із Суспільного оглянув дерева в парку. За його словами, загалом стан більшості дерев у цій частину пам’ятки садово-паркового мистецтва у незадовльному стані. Частина з них нежиттєздатна через недогляд, зокрема брак поливу, частина – через неякісний посадковий матеріал і механізм висадки, а інша частина почала хворіти після обрізки, зробленою «фахівцями» КП «Єлизавета».

«Навколо молодого саджанця має бути встановлена конструкція з трьох опор, з’єднаних між собою, вони мають бути добре зафіксовані і бути вищими, ніж ті, що ми бачимо, адже дерева мають парусність. Мотузки, якими обв’язані стовбури, передавлюють стовбур. Навіть якби воно було живе, воно б не могло пропускати продукти фотосинтезу з листя вниз до кореня. Воно мертве», – зробив висновок Євген Ткачук, ретельно дослідивши всохлі саджанці.

377965517-6676803559046551-2081312677426684739-n

Крім всохлих дуба червоного, молодих акацій, кущів, також у парку він зафіксував шість сухих кущів гортензії.

Відповіді на запитання щодо відповідальності за фактично закопані в землю гроші та щодо суми, витраченої на закупівлю саджанців, що всохли, в управлінні ЖКГ не надали. Натомість повідомили:

«Догляд за деревами (дуб червоний) … проводиться систематично для забезпечення оптимальної вологості кореневої системи в межах технічних можливостей».

А причиною, чому інвентаризацію зелених насаджень в парку «Перемоги» не проводили протягом двох років, в управлінні ЖКГ назвали воєнний стан…

До речі, щодо технічних можливостей підприємства, то вони, як пересвідчилися журналісти 11 вересня, обмежені: поливом у парку займається, скоріше всього, один чоловік, і його «технічні можливості» – це возик та дві каністри, воду в які він набирає з крану біля вбиральні.

377954205-294491673185315-2528380227427375647-n

На наше запитання про відповідальність за незадовільне утримання дерев товариством, в Управлінні ЖКГ зазначили, що «БУДКОМ» пересадить 22 всохлих кущі протягом жовтня-листопада 2023 року за власні кошти.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар