Кропивничани хочуть замість ремонту дороги відправити гроші на фронт

У Кропивницькому громада виступає проти ремонту дороги за майже 200 мільйонів, вимагаючи спрямувати ці кошти на підтримку війська.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

В обласному центрі розпочали капітальний ремонт вулиць Героїв України та Академінка Тамма (відрізок від вулиці Курганної до повороту на вулиці Жадова). На невеликий відтинок автошляху з місцевого та державного бюджету планують витратити майже 200 мільйонів гривень – тут хочуть капітально відремонтувати та розширити дорожнє полотно, перенести електроопори, встановити велодоріжки та тротуари.

2

7

Тінь на цю реконструкцію кидає два факти: під час реконструкції буде знищено майже пів сотні дерев, у тому числі це рідкісний сорт тополі Болле та кримських сосен, а гроші збираються витрачати у той час, як волонтери по гривні збирають кошти на дрони та автомобілі.

Щоб привернути увагу до розтрачання мільйонів, громадськість збирає підписи під листом до президента Володимира Зеленського, який, до речі нещодавно закликав місцеву владу вдумливо витрачати ресурси:

“Окремо хочу звернутися до всіх представників місцевої влади в нашій країні: люди мають відчувати, що ресурси бюджетів використовуються справедливо та правильно. Кожен розуміє, про що йдеться. Бруківка, прикрашання міст, фонтани почекають – спочатку перемога”, - наголосив він під час нещодавнього звернення до українців.

“Скільки на ці кошти можна було б купити дронів? Тепловізорів? Автомобілів, якими забирають поранених з поля бою? Аптечок, які рятують життя?

Ми вважаємо, що рішення про виділення з бюджету 188,7 млн гривень на ремонт дороги в Кропивницькому повністю суперечить заклику Президента Володимира Зеленського щодо обмеження некритичних витрат під час війни.

В Україні вже маємо прецедент, коли нещодавно Житомирська міська рада, яка мала прийняти рішення про виділення 140 млн гривень “на благоустрій міста” — після протесту громадськості спрямувала ці гроші на військові потреби”, – йдеться у листі, якого від імені громадськості направила голова ГО “Озеленення. Кропивницький” Надія Паливода.

Серед вимог, висловлених у листі, прохання вплинути на міську владу Кропивницького, щоб вона:

  1. відклала роботи з капітального ремонту дороги на час після перемоги України
  2. внесла зміни до проєкту капітального ремонту вулиці Героїв України і обмежила ремонт заміною асфальтного покриття і бордюрів. Це дозволить зекономити багато мільйонів бюджетних коштів, зберегти наявні дерева і спрямувати зекономлені кошти на військові потреби.

Натомість під час брифінгу, який відбувся у міській раді 25 липня, заступник міського голови Олександр Вергун пояснив, що інфраструктура вказаних ділянок давно не відповідає будівельним нормам, а вирубування дерев по Академіка Тамма та Героїв України – необхідність, яка дозволить розширити дорожнє полотно і побудувати велодоріжки.

“Ремонт передбачає прокладання асфальтобетонного покриття, велодоріжки, встановлення перильного огородження. Також будуть перенесені зупинки, облаштоване освітлення пішоходних переходів. Відремонтований шлях сполучатиме з іншими районами міста густонаселені мікрорайони, в яких проживає близько 70 тисяч населення”, – зазначив чиновник.

Щодо зелених насаджень, то відповідно до проекту буде знесено 50 дерев (43 по Академіка Тамма та сім – по вулиці Героїв України). Вирубані дерева замінять на молоді каштани (гарантію на приживлюваність саджанців не дають – в управлінні ЖКГ і досі не можуть придбати водовозку для поливу).

Завершити реконструкцію шляху планують до кінця року. На це з обласного бюджету (відповідно до цільової програми) буде спрямовано 60 мільйонів гривень, з міського бюджету – близько 120 мільйонів.

Тим часом кропивничани, які вважають недоцільним витрачання мільйонів гривень на відносно невеликий відрізок дороги, а також активісти ГО “Озееленення. Кропивницький”, збираються на мітинг, який відбудеться перед сесією міської ради 27 липня.

Нагадаємо, гроші на новорічну ялинку для Кропивницького перенаправлять на тероборону.

Читайте також: Посадовець облавтодору “подарував” підряднику 1,3 млн бюджетних коштів. Буде суд

Поширити:

Залишити коментар:

коментар