Волонтери з Новгородківської ТГ доставляють захисникам все необхідне – від продуктів до безпілотників

Поки наші захисники на фронті дають відсіч окупантам, в тилу організовано безліч волонтерських осередків на підтримку ЗСУ. Це справжній другий фронт, який працює з перших днів війни, доводячи ворогові, що наш народ ніколи не здолати. Прикладом невтомності, завзятості, працелюбності, справжньої суперсили стали волонтери з Новгородківської громади, котрі майже щодня відправляють машини з продуктами бійцям на передову, збирають кошти на амуніцію, тепловізори і безпілотними. І все це вони роблять не заради піару, а щоб підтримати тих, кому зараз найважче, хто своїм життям боронить нашу свободу.

Перша електронна газета  побувала в імпровізованому штабі новгородківських волонтерів (а розмістився він в приміщенні трапезної при місцевій церкві) і переконалася, що українські військовослужбовці голодними точно не залишаться. Весь простір невеличкої кімнати заставлений ящиками з продуктами – тут і макарони, і олія, і напівфабрикати, і калина, і енергетичні набори… Крім того, поробки місцевих дітей, окопні свічки і килимки від старшого покоління новгородців – щоб хлопці на передку відчули щиру любов, турботу і підтримку земляків.

image
Галина Гончар, Інна Горницька, отець Михайло, Ольга Подплетня та Олена Іванченко

«Ще на початку великої війни отець Михайло запропонував нам свою допомогу. Тут зручно і збирати, і відправляти передачки, – розповідає одна з перших активних учасників волонтерського руху Ольга Подплетня. – Сюди всі все зносять. Хазяйнує тут Галина Гончар. Будь-який час доби вона на місці, якщо треба. Консервація, кваснина, городина – це все на ній. Салат з буряка і солодкого перцю особливо подобається хлопцям, борщі на ньому варять. Ви б бачили, скільки всього у неї у погребі стоїть. Все для наших захисників».

Для зручної комунікації волонтерів у вайбері є група «Новгородка-онлайн» (створена місцевим депутатом Павлом Дейнекою, який нині воює), куди дівчати пишуть списки необхідних продуктів. Зносять все моментально.

64

«Люди в нас безвідмовні. Треба м’ясо на пельмені чи тушонку – ось вам свиня від місцевого фермера, треба прийти наліпити вареників – сходяться всі після роботи, що немає куди стати. Треба гроші на рацію – кілька днів і збір закриваємо. В Новгородці майже в кожній хаті є військовий або родич, що воює, тому люди знають і розуміють потреби армії. Ні в чому не маємо відмови», – з гордістю за земляків розповідає Інна Горницька.

Волонтери постійно підтримують зв’язок з військовими, запитують, чого вони потребують, смакові уподобання. По кілька машин на день відправляли на передову.

7650
Окопні свічки, які виготовили працівники Білозернівської школи

«Хочеться, щоб хлопчики мали змогу поїсти по-домашньому смачну і поживну їжу. Так приємно, коли вони дзвонять і дякують за пиріжки або вареники, відчуваєш таке піднесення і щастя, – каже Олена Іванченко, котра втратила на цій війні сина, проте знайшла в собі сили жити і допомагати іншим. – Молюся за кожного нашого військового. Щоразу як вони приїздять, я обіймаю їх, як рідних, і бажаю лише одного – виживіть, щоб жодна материнська сльозинка більше не впала на українську землю».

765
Дівчата-волонтери з Білозернівської школи, які зібрали 1200 грн та зробили 50 окопних свічок

З особливою теплотою і захопленням волонтерки розповідають про своїх маленьких помічників.

«Ось недавно зібрали 10 тисяч гривень, продаючи калину. Дехто весь часник з дому виніс, щоб вторгувати копійку для військових. Хтось з допомогою батьків плете бісером патріотичні сердечка і брелоки та передає їх хлопцям на фронт. Нашим військовим до вподоби такі милі сувеніри від маленьких волонтерів, навіть замовлення надсилають, кажуть, що вони їх розраджують у тяжку хвилину. А ви б бачили, як наші дітки зустрічають і проводжають військовослужбовців! Обнімають, цілують, як рідних. З яким трепетом дивляться на своїх захисників! Хлопці нещодавно подарували підписаний прапор нашим дітям, то щастю не було меж. Дуже зворушливі зустрічі, плачемо всі, навіть військові змахують сльози, сумуючи і згадуючи власних дітей», – сумно говорить Ольга Подплетня.

80
Артем Харитонов плете бісером заради допомоги ЗСУ
98
Новгородчани Артем Донченко та Андрій Кушнір, продаючи калину та часник, зібрали кошти для армії

На моє запитання, чи не втомилися дівчата понад вісім місяців не покладаючи рук працювати в кухарському батальйоні, вони чесно відповідають, що втомилися. Але не збираються зупинятися, поки наші хлопці не повернуться з Перемогою.

78
Захисники вітають Олену Іванченко з днем народження

«Як ми можемо відмовитися, якщо навіть люди приходять і просять не зупинятися?! Нещодавно прийшла старенька жіночка і принесла з пенсії 100 гривень і каже, візьміть, купіть щось хлопчикам від мене, і плаче. А дід, який ледь ходе, з ногами проблеми, через поріг не міг переступити, простягає пачку з цукром і просить віддати хлопцям. І каже, якщо треба, дзвоніть, чим можу, допоможу… Ми після цього ридаємо всі. Як можна кинути? Люди вірять нам, хлопці чекають і знають, що ми в них є. Це неймовірно мотивує», – кажуть волонтерки.

І ми віримо, що спільними зусиллями будемо рухатися тільки до Перемоги. В єдності наша сила.

8909

Олена Цюцюра, Нова газета.

Фото автора та волонтерів.

Нагадаємо, волонтерка Олена Іванченко: «Не зупиняюся заради пам’яті сина, заради майбутньої Перемоги»

Читайте також: олександрівські волонтери доправили розтрощене авто 93 бригади з “нуля” у Ригу

Поширити:

Залишити коментар:

коментар