Подорожчання паспортів, знеболювальні за Е-рецептом, нове оподаткування нерухомості: новації в Україні з 1 листопада

«Перша електронна газета» зібрала інформацію про найважливіші новації та зміни для українців з 1 листопада.

Зросла вартість оформлення внутрішнього та закордонного паспорта громадянина України зросте. Подорожчання торкнеться послуг термінового порядку:

  • отримання паспорта громадянина України протягом 10 днів коштуватиме 496 грн (раніше 252 грн);
  • отримання паспорта для виїзду за кордон за 3 або 7 днів – 992 грн замість 704 грн;

Вартість оформлення вищевказаних документів у стандартні терміни (20 робочих днів) залишиться незмінною на період дії воєнного стану і ще 6 місяців після його закінчення.

Також дорожчає вартість оформлення окремих видів міграційних документів:

  • вартість оформлення та обміну проїзного документа біженця зросте з 226 грн до 452 грн.;
  • оформлення та обмін посвідчення біженця, крім оформлення посвідчення біженця вперше, подорожчає з 168 грн до 336 грн.;
  • оформлення та обмін посвідки на тимчасове проживання подорожчає з 352 грн до 452 грн.;
  • оформлення та обмін карти мігранта подорожчає з 199 грн до 399 грн.

1 листопада набуває чинності постанова Кабінету Міністрів, яка забезпечує створення рахунку для виплати допомоги мешканцям деокупованих територій та евакуйованим особам. 

Гроші видаватимуть обласні військові адміністрації на закупівлю харчів, одягу, ліків, а також евакуацію громадян та облаштування місць їхнього розміщення.

© ЦензорNET

Розмір одноразової допомоги для жителів деокупованих територій або осіб, які вимушені евакуюватися, буде таким:

  • діти й особи з інвалідністю — 3000 грн;
  • всі інші категорії – 2000 грн.

Відповідно до наказу МОЗ, з 1 листопада в Україні запроваджується електронний рецепт на ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.

Такі препарати застосовують для лікування психічних та невротичних захворювань, а також як знеболювальні.

vc-Sff-MRe5-Aa1-Lbf1-MLL8-CQw-HZ5cq0qt7-GS4-Gmr-Ej

Лікар, що призначає препарат з наркотичними або психотропними речовинами, повинен буде створити в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) електронний рецепт. Після цього пацієнт отримає СМС із номером рецепту та унікальним кодом, який він має назвати фармацевту в аптеці для отримання ліків.

Е-рецепт на такі ліки буде дійсним протягом 10 діб.

Його можна буде отримати дистанційно, проте перший візит до лікаря має бути очним. Але щонайменше до кінця 2022 року працюватимуть як електронні, так і традиційні паперові рецепти, оскільки не всі медзаклади під’єднані до ЕСОЗ.

В Україні запроваджують нові податки на будівництво та продаж житла. Тепер забудовникам доведеться платити 20% ПДВ за касовим методом, а інвесторам – податки з продажу осель.

Через нові податки, ймовірно, забудовники будуть вимушені підняти ціни на житло, а інвестори можуть втратити інтерес до інвестицій у нього, піти у “тінь” або ж продавати його ще дорожче.

© pixabay.com

Згідно з новим законом, якщо вони вирішать продати нову квартиру протягом року, то будуть змушені платити податок у розмірі 18% від прибутку – різницю між кінцевою вартістю квартири та ціною, за яку її купили у забудовника.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар