Поради психолога у час війни

Кропивницька психологиня Олена Каліман розповіла, як впоратися з переживаннями під час війни.  

Про це повідомляє Перша електронна газета.

За її словами, навіть якщо війна закінчиться завтра, ми все одно будемо відчувати себе місяць, а той півроку нестабільно і в небезпеці. Жоден організм до цього не готовий, але зараз ми можемо створити умови, щоб собі допомогти.

Приймати і проживати емоції.

Дуже важливо ділитися своїми думками. Таким чином відбувається профілактика тунельної реальності. Не стримуйтеся, коли хочеться проявляти емоції. Хочете плакати – плачте, відчуваєте розпач – будьте у розпачі. Якщо ми будемо блокувати емоції, то з часом вони все одно будуть вистрілювати не в той момент і буде більше травматизації. Емоції – це те, що живе у нас недовго. Тунельна реальність – це коли ви постійно перебуваєте у своїх думках, нібито все, що ви думаєте, правильне. Але коли ви говорите з іншими і розвиваєте інші точки зору – ваша реальність розширюється і змінюється ваше самовідчуття і самосприймання. Це впливає на емоційний стан. Не звинувачуйте себе ні в чому. Ви там, де ви є. Самозвинувачення – це не те, що допомагає адаптації.

Дбати про гігієну мозку

Гігієна мозку – це обмеження інформації до адекватного рівня: не так часто і не так багато. По-перше, збираючи з соцмереж та інформаційних сайтів всю можливу інформацію, ви просто живете у тунельній реальності. А по-друге, у вас немає іншого життя і інших думок. Ви живете в ілюзії, мовляв, «я буду все знати і значить, я контролюватиму ситуацію». Насправді, ні. Ви не проконтролюєте ситуацію, ви навпаки себе ще більше вженете в панічний стан. Адже новини про війну на кожного діють по-різному, залежно від панічного досвіду. До речі, вже минуло 10 днів після початку війни і я можу стверджувати, що зараз люди дивляться новин менше, ніж це було на початку вторгнення.

Дбати про гігієну тіла

Дуже важливо чистити зуби, купатися, мити голову, розчісуватися. Це базова турбота, яка крім гігієни, вносить у наше життя стабільність. Це те, що я робив раніше, я є, моє життя існує, його не розбила війна. Щодо гігієни мозку, то тут треба дозувати інформацію, не читати більше одного-двох джерел, щоб не було передозування інформацією.

Налаштувати режим дня і не забувати про обов’язкове мінімальне фізичне навантаження. Це допоможе відволіктися і зняти напругу. У цих складних умовах, в яких опинився кожен із нас, дуже важливо знаходити безпечне місце, де ви можете побути наодинці і прислухатися до себе. Як би не було важко, спробуйте знайти для себе способи розслаблення. Якщо ви живете з рідними в умовах ізоляції, проговоріть з ними правила спільного проживання.

І наостанок, прийміть той факт, що ми живемо зараз у час війни, але це все ще життя, ваше життя і внутрішню реальність створюєте ви.

Читайте також: Російські боти сіють паніку в соцмережах. Блокуйте їх.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар