УКРПОШТА: «Переживемо трансформацію і повернемо клієнтів»

Укрпошта

На Кіровоградщині почався процес упровадження пересувних поштових відділень. Цій реформі була присвячена нарада керівництва обласної дирекції Укрпошти та редакторів місцевих друкованих видань.

У Кіровоградській області проєкт «Пересувні відділення Укрпошти» стартував 1 вересня з трьома точками базування: у Кропивницькому (шість авто), Олександрії (11 авто) та Знам’янці (дев’ять авто). До кінця року в дирекції планують відкрити ще шість точок базування з 52 авто у Долинській, Бобринці, Новоукраїнці, Малій Висці, Новоархангельську, Голованівську.

За словами Тетяни Капустіної, директорки обласної дирекції Укрпошти, нововведення збіглося з початком передплатної кампанії незаплановано: Кіровоградська область чекала надходження автомобілів, які працюватимуть у пересувних відділеннях. Власне, саме це і найбільше хвилює газетярів: як відбуватиметься доставка преси. Адже чи то від браку повної інформації про реорганізацію поштових відділень у селі, чи то через постійні збої в доставці у ще стаціонарні відділення Укрпошти редакції отримують скарги та емоційні обіцянки читачів не передплачувати газети на 2022-й.

– Я розумію ваше побоювання, але маю надію і будемо намагатися все зробити для того, щоб передплатна кампанія пройшла успішно. І передплата – це один із моментів, через який ми розпочали цей проєкт. На жаль, так складається ситуація, що в сільській місцевості залишається все менше населення, і коли працівник відділення зв’язку звільняється, знайти нового надзвичайно важко. Я розумію, що проблеми будуть, але впевнена, що ми і цей етап реформації переживемо, повернемо наших клієнтів і будемо працювати разом комфортно.

В обласні дирекції сподіваються, що проблем внаслідок реорганізації має бути мінімальна кількість, адже працівники, яких набирають на нові посади в пересувних відділеннях, мають досвід роботи в Укрпошті.

«Прошу і вашої допомоги, адже люди скаржаться через те, що в них недостатньо інформації. Вони думали, що пошта закриється і газети й пенсії їм ніхто не буде носити. Цього не має стати і не станеться, пошта як працювала, так і працюватиме – змінюється лише формат роботи», – звернулася до журналістів Тетяна Капустіна.

Ще раз і детальніше про роботу пересувних відділень – у роз’ясненні пресслужби Укрпошти для «Нової газети»

Для чого впроваджують пересувні відділення Укрпошти?

Укрпошта – єдина компанія, яка надає послуги на 100% території країни, адже національний поштовий оператор зобов’язаний працювати у будь-якому населеному пункті. Водночас стан відділень, умови праці працівників та клієнтський сервіс у маленьких селах, де проживає до 1200 жителів, не відповідають вимогам сучасності, і на підприємстві взялися це виправляти. Для того, щоб залишити пошту у селах, де немає ні банків, ні аптек, а іноді навіть магазинів, і при цьому поліпшити якість надання послуг для клієнтів та покращити умови праці для працівників, запроваджують проєкт «Пересувні відділення Укрпошти».

Завдяки цьому жителі 785 населених пунктів користуватимуться як звичними послугами (доставка пенсій, сплата комунальних платежів, поповнення мобільного рахунку, оформлення передплати тощо), так і розширеними можливостями пошти нового формату (замовлення та доставка малогабаритної побутової техніки та ліків, у майбутньому зняття готівки з картки тощо).

Який склад команди пересувного відділення?

Пересувне відділення поштового зв’язку – це повноцінне поштове відділення, яке приїжджає у населені пункти з кількістю жителів до 1200 осіб за встановленим графіком, аби надати сільським жителям весь необхідний їм спектр поштових, логістичних, фінансових та інших послуг. Бригада пересувного відділення у складі трьох осіб (листоноша, начальник та водій-супроводжувач) приїжджає до населеного пункту та до точки присутності за встановленим графіком. Точка присутності – це по суті і є стаціонарне поштове відділення, яке буде організоване у нашому приміщенні або виділеному сільською радою. Начальник пересувного відділення залишатиметься у точці присутності та прийматиме комунальні платежі, допомагатиме з передплатою, видаватиме грошові перекази та соціальні виплати, поповнюватиме мобільний рахунок тощо. Водій-супроводжувач та листоноша у авто пересувного відділення доставлятимуть пенсії, періодику, посилки, продаватимуть товари, прийматимуть платежі біля домівок користувачів. Таким чином, маломобільні клієнти так само отримуватимуть послуги біля своїх домівок, як і раніше.

За яким графіком їздитимуть пересувні відділення?

Графіки роботи пересувного відділення встановлюються відповідно до попиту на поштові послуги у кожному населеному пункті. До населених пунктів з населенням до 500 жителів один раз на тиждень, з  населенням 500-1200 – двічі або більше залежно від потреби. Графіки роботи можна буде знайти на дошці оголошень та у сільраді.

Зарплати листоношам підвищать?

Перехід до формату пересувних відділень дозволяє працювати на 0,8-1,0 ставки та заробляти листоношам у середньому на 70% більше, ніж до цього. До того ж значно поліпшуються умови праці: якщо раніше листоношам потрібно було пішки чи на велосипеді долати великі маршрути з кореспонденцією, товарами та грошима, то тепер вони працюватимуть безпечно у комфортному автомобілі з озброєним водієм-супроводжувачем. Зараз проходить процес відбору та найму працівників. Частина людей звільняється, частина повертається, деякі відсіюються на етапі навчання. В Укрпошті кажуть, що запропонували роботу колишнім працівникам і зацікавлені у працевлаштуванні всіх, хто готовий навчатися та виконувати роботу відповідно до нового формату, щоб забезпечити гідний сервіс для клієнтів.

Авто пересувного відділення повністю укомплектоване для комфортної роботи поштової бригади. Воно тримісне, з обладнаною робочою зоною листоноші бригади. Пересувне відділення має тепло-та шумоізоляцію, кондиціонер та пічку для обігріву, щоб співробітники працювали комфортно за будь-якої погоди. При цьому авто має великий ізольований багажний відсік для посилок, систему для сортування кореспонденції, вогнестійкий сейф та сумку-холодильник для доставки ліків.

Інна Тільнова, «Нова газета»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар