День ССО: професійне свято і трагічний день третього полку імені Святослава Хороброго

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© proskuriv.khm.gov.ua

Сьогодні, 29 липня, воїни наймолодшої складової Збройних Сил України — Сил спеціальних операцій — святкують своє професійне свято. День ССО ЗСУ встановлено указом президента України від 26 липня 2016 року. Проте військовослужбовці героїчного третього полку імені князя Святослава Хороброго вже п’ятий рік поспіль відмовляються від святкувань. Адже саме цього дня у 2014 році полк втратив цілий загін, який потрапив у засідку під Сніжним.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Розвідгрупа третього полку виконувала бойове завдання з порятунку пілотів збитого літака в районі міста Сніжне Донецької області.

Увечері 28-го липня військові вийшли до занедбаної ферми на околицях Латишевого. Тут їх тепло зустрів місцевий житель і власник ферми 61-річний Микола Бутрименко. Він запевнив, що терористів поряд немає, і запропонував бійцям заночувати в ангарі і приглянути за його майном, доки він швиденько з’їздить відвідати хвору дружину в лікарні. Бутрименко ж на власному авто поїхав у Сніжне, де стояли терористи так званої ДНР, і видав їм усю інформацію про групу спецпризначенців.

Зранку 29 липня фермер повернувся вже супроводі терористів (бойовиків «Слов’янської бригади», «Востоку» і «Рязані») і бронетанкової техніки з розпізнавальними знаками ЗСУ. Бойовики оточити ферму.

Порадившись, спецпризначенці вирішили, що капітан Тарас Карпа має здатися у полон, щоб врятувати своє життя — у березні 2014 року у нього народився син. Карпа погодився і вийшов із піднятими руками, але терористи розстріляли його чергою з кулемета.

Після цього наші пішли на прорив. У результаті нерівного бою десятеро українських воїнів загинули, а п’ятеро потрапили в полон. Лише чотирьом вдалося врятуватися і згодом вийти до своїх.

У тому бою загинули бійці кропивницького 3-го полку спецпризначення:

  • старший солдат Сергій Гришин,
  • старший солдат Лев Панков,
  • капітан Тарас Карпа,
  • старшина Олексій Глобенко,
  • старшина Андрій Шершень,
  • старший солдат Ярослав Шимчик,
  • капітан Кирило Андреєнко,
  • підполковник Сергій Лисенко,
  • сержант Анатолій Бузуляк,
  • солдат Роман Рикалов (вважався зниклим безвісти,  його особу встановили завдяки експертизі ДНК).

Влітку 2016 року у результаті проведення спецоперації українські силовики затримали зрадника Миколу Бутрименка. Під час суду свідки наголошували на його причетності до вбивства спецпризначенців з Кіровоградщини. Йому загрожувало довічне ув’язнення. Проте український суд визнав Бутрименка винним лише у фінансуванні тероризму. Його засудили до восьми років позбавлення волі, а за «законом Савченко» (про зарахування 1 дня попереднього ув’язнення, як 2 днів в термін основного покарання) на момент винесення вироку йому залишилося відсидіти лише рік.

У грудні 2019 року новообраний президент Володимир Зеленський оголосив про обмін полоненими з так званою ДНР. У списках на обмін з боку проросійських терористів було й ім’я донецького фермера, зрадника Миколи Бутрименка. Так йому фактично вдалося уникнути відповідальності за антиукраїнську діяльність, сепаратизм, підтримку і фінансування тероризму, зраду і причетність до вбивства воїнів третього полку.

У пам’ять про своїх товаришів спецпризначенці Кіровоградщини не святкують День Сил спецоперацій, який припав на трагічну дату в історії полку – 29 липня.

Нагадаємо, у Кропивницькому вшанували пам’ять загиблих спецпризначенців.

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар