Хвороби чи безвідповідальність – що вбиває кропивничан?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© pixabay.com

Ще кілька днів тому регіональний центр громадського здоров’я активно поширював мапу України, на якій Кіровоградщина буда єдиною областю, не ураженою коронавірусом. Та ми не тішили себе ілюзіями про цілющу силу урану і розуміли: хворих немає, бо їх ще не перевіряли.

У кого й були уявлення про захищеність, вони розвіялися, щойно Кіровоградщина отримала і випробувала тест-системи. Так станом на 29 березня у Кіровоградській області зафіксували чотири випадки коронавірусної інфекції. Перші офіційно підтверджені. Доти люди офіційно вмирали від пневмонії.

91394319 3075986249130096 2351441225296379904 n

До речі, цю саму пневмонію медики не вважають чимось надзвичайним. Хоча за інформацією Державної служби статистики, протягом 2018 року смертність від запалення легень зросла у порівнянні з 2017 роком на 23,87%. Дані за 2019 рік ще аналізують. Їх мають оприлюднити у червні.

При цьому варто згадати симптоми COVID-19 – кашель, висока температура, ускладнене дихання, а в багатьох уражених – запалення обох легень. Тобто, ці дві хвороби не такі вже й далекі одна від одної. Тож немає 100% гарантії, що лікарі одразу встановлять правильний діагноз. Особливо, враховуючи те, що тести на коронавірус часом проводять вже тоді, коли пацієнт помер.

simptomi 5e6bad21bd9a4 Та більше за цифри і зв’язок пневмонії з COVID-19 дивує те, що лікарі настільки бояться чи то нового вірусу, чи можливої (реальної) статистики про смертність від нього, що відмовляються приймати пацієнтів з температурою.

Так сталося з кропивничанкою Наталією Коломицевою, історія лікування і смерть якої збурила громадськість.

Жінці було 43. Вона працювала у столовій одного з місцевих підприємств. Сама за кордоном не була, але на роботі щодня контактувала з десятками різних людей, користувалася маршруткою, ходила в магазин… Коли відчула себе зле, одразу звернулася до сімейної лікарки – Ірини Оленич. Поскаржилася на високу температуру – 38 градусів.

Ірина Олександрівна Оленич працює лікарем загальної практики-сімейної медицини в амбулаторії №5 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 міста Кропивницького.

Минулого року, до речі, вона пройшла у фінал конкурсу «Кpащий сімейний лікаp pоку». Ось її презентаційне відео, в якому керівництво медзакладу висловлює їй похвалу і довіру:

Сама лікарка відмовилася коментувати, чому відправила пацієнтку додому і не надала значення її самопочуттю. Про перебіг подій “Суспільному” розповіла родичка померлої Алла Попович:

«Сказала (лікарка, ред.), нічого страшного, не кіпішуй, їдь додому. Виписала якісь ліки. Температура буде п’ять днів – вірус загине і все буде добре. А Наталії ставало все гірше і гірше. Хотіли вже везти її до лікарні на своїй машині. Знову зателефонувала до сімейної лікарки, з проханням дати направлення, щоб лягти до лікарні. Лікарка сказала: «Не треба переживати, це все мине».

Не минуло. Температура підвищувалася. Дихати ставало все важче.

“Іра Оленич сказала, що в моєї жінки бронхіт, – пригадує чоловік Наталі – Роман. – Приписала чайок, таблеточки. Он у мене досі вони лежать… Пила-пила цей чайок, а їй все гірше і гірше. Кажу: іди, вимагай, хай рентген тобі зроблять! Бо лікарка не хотіла направляти. А в неї (Оленич) в цій же лікарні мама працює медсестрою. То жінка до неї пішла і вона помогла рентген пройти. І дальше вже вона більше рекомендації по лікуванню давала. А та казала тільки температуру збивати”.

Не бачачи результатів лікування (від чаю, таблеток і натирання оцтом), Роман наполіг на госпіталізації дружини. Спочатку звернулися в третю лікарню. Тут йому повідомили, що у зв’язку з коронавірусом не приймають хворих з температурою і порадили спробувати деінде.

Жінку прийняли до інфекційного відділення центральної міської лікарні. Заступниця головного лікаря Оксана Кабанчук розповіла, що при госпіталізації у пацієнтки діагностували ГРВІ, ускладнену пневмонією. Це було 19-го березня. Стан Наталі стрімко погіршувався і за дві доби її перевели до відділення інтенсивної терапії.

“І тоді почалося…  – каже чоловік. – Я дві доби їздив по аптеках, скуповував всі ліки, що вони призначали. Обдзвонював всі лікарні – шукав допомоги, бо тут ставало тільки гірше. І в обласній, і в “Ацинусі” сказали, що треба вентиляція легень. Тоді її підключили до апарата, а він виявився поламаним…”.

Роман запитав у лікарів, чому його дружину підключають до старого апарату штучної вентиляції легень, у якого, за їх же словами, балон не працює? Поряд в реанімації лежали ще три новенькі апарати, які нещодавно придбали за 1,2 млн гривень з міського бюджету. Та чоловікові відповіли, що їх “нема кому підключити – треба, щоб когось з Києва прислали”.

А 23 березня його дружина померла. Патологоанатом у своєму висновку вказав причиною смерті двобічну пневмонію.

6fd8574c192291d9763d052d3c294060.png

Чому Наталю з високою температурою відправили боротися з недугою вдома? На це питання директор обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко відповів, що жінка на той час не мала показань до госпіталізації чи перевірки на COVID-19. Що ж потрібно було для того, аби на хвору звернули увагу лікарі? Зі слів Рибальченка, повернутися з-за кордону чи контактувати з хворими на коронавірус. При цьому випадок пані Наталі, яка кілька днів з родичами оббивала пороги лікарень, він назвав «занедбаним».

«Їй надали медичну допомогу, але і молоді люди не застраховані від випадку смерті від запалення легень, бо це загрозливий стан. Вірус грипу не підтвердився під час аналізів. І після смерті для заспокоєння суспільства був зроблений тест на коронавірус», – сказав Рибальченко.

На пресконференції в ОДА головна санітарна лікарка Кіровоградщини Надія Оперчук повідомила, що результат тесту негативний. Сподіваємося, що китайські тести, якими зараз користуються наші медики, якісні. Бо в Іспанії тести цього ж бренду були недостовірні: показували негативний результат в інфікованих людей.

І хоч результат перевірки на COVID-19, якого так чекала громадськість, виявився негативним, гамір навколо смерті Наталі не втих. Мабуть, більше за коронавірус люди бояться некомпетентних лікарів… Частково й тому, що слова головного медика Кіровоградщини перегукуються з неоднозначними заявами високих державних мужів нинішньої провладної команди.

Так ексміністр охорони здоров’я Ілля Ємець (звільнений 30 березня) назвав «трупами» покоління 65+ і закликав державу і бізнес витрачати кошти лише на «живих». Хоча… померлій Наталі Коломицевій було лише 43. Їй ще працювати і працювати на цю державу!

А головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що людей, які переносять вірус COVID-19 в легкій формі, не будуть госпіталізувати. Вони повинні лікуватися в амбулаторних умовах під наглядом. Хто саме наглядатиме, щоб такі хворі не гуляли магазинами, не влаштовували пікніки в міських парках і не розносили вірус – не відомо. Може, знову покладемося на людську совість і свідомість? А їх рівень ми вже добре знаємо з численних відео повернення українських заробітчан на Батьківщину – як не лікарів розштовхують, то від прикордонників тікають, то двері в терміналі аеропорту вибивають, то взагалі – «накидаються» жарознижуючими і вперто пруть додому до рідних з видимими і невидимими оку багажами…

Невідомо, скільки ще «пневмоній» виявлять у живих і мертвих кропивничан після таких «свідомих» вчинків земляків і «епідпоказників», якими керуються лікарі. Але жодна смерть, якої можна було уникнути, не має залишитися без покарання – впевнені родичі пані Наталі.

Поховавши рідну людину, вони звернулися в поліцію з вимогою розслідувати цей випадок.

У прес-службі ГУ Поліції Кіровоградської області нам повідомили, що інформацію вже внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст. 140 Кримінального кодексу України (неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником). Проводяться слідчі заходи, спрямовані на з’ясування обставин справи.

Щодо сімейної лікарки, яка разом з мамою-медсестрою майже тиждень лікувала пневмонію чаями, то обидві жінки знаходяться на своїх робочих місцях. У реєстратурі медзакладу відмовилися давати коментар із цього приводу. Але від інших пацієнтів Ірини Оленич ми дізналися, що вона досі лікує людей. Її не відсторонили від виконання обов’язків попри розслідування смерті пацієнтки.

81721bc71fc3a229337eb3579473732c.png

П.С.

Експрес-тести на COVID-19 пройшли 248 мешканців Кіровоградщини. У трьох чоловіків з Кропивницького (зокрема водія маршрутки) і одного з Долинської виявили вірус. Позитивний тест також у жінки з міста Долинська, жінки з Устинівського району і підлітка з Маловисківського. Вони перебувають на самоізоляції, доки лікарі чекають на підтвердження ПЛР-дослідження.

80 мешканців Кіровоградщини нині лікуються від пневмонії. 25 березня хворих було 32.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар