Як нардепи з Кіровоградщини голосували за призначення Венедіктової генпрокурором

© Уніан

Сьогодні, 17 березня, Верховна Рада призначила на посаду генерального прокурора України теперішню в.о. голови ДБР Ірину Венедіктову. Таке рішення підтримали 269 нардепів із 373 присутніх. Ще 38 проголосували проти, 47 утрималися і 23 взагалі не голосували.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Депутати від “Слуги народу” з Кіровоградщини голосували так:

  • Ігор Мурдій (100-й округ) – за,
  • Олег Воронько (103-й округ) – за.
  • Богдан Торохтій – за.
  • Олег Тарасов – за.

“Слуги” Олександр Дануца (99-й округ) та Юрій Кузбит (101-й округ), а також позафракційний депутат Олесь Довгий (102-й округ) під час голосування були відсутні в залі засідань.

Як пише Українська правда, Зеленський представляючи Венедiктову сказав, що це вперше, кoли на цiй пoсаді буде жiнка. Венедiктова пoобіцяла викoнувати свої oбов’язки чеснo та сумлiнно і віднoвити “пoтужну інституцiю”.

Відпoвідаючи на одне iз запитань нардепiв, вoна сказала, щo в Українi немає пoлітичних переслiдувань, а “вoр має сидiти в тюрмi”.

Прoти її призначення вiдкрито виступили фракцiї “Голoс” і “Єврoпейська солiдарність”. Зoкрема у фракцiї “Гoлос” заявили, щo Венедiктова не склала залiк, кoли намагалася стати суддею Верхoвного Суду. Венедiктова сказала, щo це не відпoвідає дійснoсті. В “ЄС” заявили, що Венедiктова буде займатися пoлітичними переслiдуваннями.

Фракцiї “Батькiвщина” i ОПЗЖ утрималися.

Як пишуть “Факти“, Ірина Венедіктова є соратницею Володимира Зеленського й долучилась до його команди під час президентської кампанії, а потім стала радницею президента.

Біографія

Ірина Венедіктова народилась 21 вересня 1978 року у Харкові.

Закінчила місцевий університет внутрішніх справ, а також вивчала міжнародний комерційний арбітраж у Chartered Institute of Arbitrators.

Має власну наукову школу, що складається із кандидатів юридичних наук.

З 2005 року Ірина – завідувач цивільно-правових дисциплін ХНУ імені Каразіна й віце-президент Фундації медичного права та біоетики.

Венедіктова спеціалізується на конституціоналізмі, розбудові громадянського суспільства, на приватному та міжнародному праві.

У 2016-2017 роках балотувалась на посаду судді Верховного суду, однак вибула з конкурсу, отримавши менший, ніж мінімально допустимий бал за результатами іспиту.

Чоловік Венедіктової – Денис Колесник – співробітник Кіберполіції. Її батько – Валентин Венедіктов, перший проректор Харківського університету внутрішніх справ, генерал-майор міліції.

29 серпня Венедіктова очолила Комітет Верховної Ради з питань правової політики.

Починаючи з 27 грудня 2019 року – т.в.о глави Державного бюро розслідувань.

13 березня 2020 року стала членом РНБО України.

76b51805065f29cd0fa00fde3f55d9a0.jpg
© ДБР | Ірина Венедіктова

Декларація

Згідно з декларацією, Ірина Венедіктова має офісне приміщення на 150 м² у Харкові.

Також на дітей задекларований великий житловий будинок у Харкові – 387,5 м².

Їздить Венедіктова на Porsche Cayenne 2013 року.

У 2018 році вона отримала 193,2 тис. грн зарплати за основним місцем роботи в ХНУ ім. Казаріна, а також 61,5 тис. грн від здачі майна в оренду, 146,9 тис. грн гонорарів та інших виплат, а також 419 грн відсотків за вклади у банку.

Її чоловік отримав 186,9 тис. грн зарплати за основним місцем роботи в департаменті кіберполіції Національної поліції України.

На рахунках у Венедиктової є 32,5 тис. грн та €5 300. Також вона задекларувала 550 тис. грн та $20 тис. готівкових коштів.

Чоловік Ірини має 250 тис. грн і $20 тис. готівки.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар